Beskedet: Snart kan det kosta att ta ut kontanter

"Har vi kostnader måste vi också kunna ta ut en avgift", säger Bankomats vd Nina Wenning till Svenska Dagbladet.

Du och 17 andra har reagerat på denna nyheten

delningar

I dagsläget är det bankerna som har ansvar för den finansiella infrastrukturen och en ny lagstiftning väntas ge bankerna fortsatt ansvar.

Bankerna vill samtidigt att staten ska ta över ansvaret - annars kan bankerna tvingas börja ta ut en avgift för varje uttag som görs i bankomater. Det säger Bankomats vd Nina Wenning till Svenska Dagbladet.

– Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen. Det finns ett samhällsintresse för att ha den här infrastrukturen kvar men den kostar pengar. Har vi kostnader måste vi också kunna ta ut en avgift och sedan får kunden själv välja om man vill betala med kort, kontanter eller Swish, säger hon till Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är att antalet kontantuttag minskat kraftigt under en längre tid.

– Sett över tid minskar användningen av kontanter, vilket innebär att det blir allt dyrare att upprätthålla kontantinfrastrukturen. Utan kommersiell bärighet är det i längden inte rimligt att marknadsaktörer ska ansvara för kontantinfrastrukturen, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat i ett pressmeddelande, och fortsätter:

.

– Det finns ett samhällsbehov av att kontanter ska kunna användas, inte minst av personer i digitalt utanförskap och i eventuella krissituationer. Precis som med annan samhällsviktig infrastruktur bör kontantinfrastrukturen upprätthållas och finansieras av staten.

Enligt Svenska Dagbladet kan en kostnad för att ta ut kontanter komma att införas redan innan årsskiftet.

FAKTA

Fakta: Företaget Bankomat har över 1 700 kontantautomater på över 500 orter i Sverige.

Under andra halvåret 2018 tog svenskarna sammanlagt ut 47,0 miljarder kronor i Bankomats uttagsautomater, vilket motsvarar ett genomsnitt på 766 kronor per person och månad.

Källa: Bankomat AB.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar