BILDEXTRA: Folkfest när ölfestivalen drog igång: "Underbar stämning"

Under helgen arrangeras den populära ölfestivalen på Nöjespalatset Sandra.

delningar

Under fredagskvällen var det dags för ölfestival i Kalmar när Beer Connoisseurs arrangerade festivalen för fjärde året i rad. När 24Kalmar kom till Nöjespalatset Sandra vid 18-tiden var det kö in och väl inne var det fullt av ölentusiaster och utställare.

Mer eller mindre alla sorters öl var representerade inne i Sandras lokaler, likaså några lokala delikatessutställare.

Några som var på plats på fredagskvällen för att testa ny öl och stifta nya bekantskaper var Linus Andersson, Peter Kjellström och Anders Karlsson – som var mer än nöjda med kvällen hittills.

– Det är verkligen helt fantastiskt underbart. Det är en underbar stämning och man glider runt och pratar och träffar massa människor – och inte att förglömma alla härliga smaker, säger Peter Kjellström som var här för andra året. För Linus och Anders var det tredje gången de var på plats.

– Jag har nog provat nästan en av varje på nästan varje stånd, inte riktigt än, det är några kvar att prova, säger Linus.

Är det någon öl som sticker ut?

– Ja, skulle jag nog säga, Stångehamns Bryggeri från Oskarshamn, de har verkligen utvecklats från förra året och de har många olika sorters öl, menar Linus.

– Jag provade deras Wild Boar-öl, och den var extremt bra, fyller Peter i.

Anders hade hittills testat en hel del IPA-öl och favoriten, den var från Stångehamns bryggeri.

– Snart ska vi gå på stouten och en besvikelse måste jag nog säga är Ängöls och Emmabodas sammarbetsöl Teamwork, den saknade lite karaktär måste jag säga.

En av utställarna som var på plats var Folke Sigurdsson som serverade mjöd från Mjödhamnen. Det var andra gången han var på plats på ölfestivalen, men första gången för Mjödhamnen.

– Jag har stått här i drygt en och en halv timme och det är många som säger att de inte har smakat mjöd innan och sagt att de måste smaka det, säger han.

Hur skulle du beskriva smaken av mjöd?

– Många tror att det är en variant av öl, men det är det inte alls, för den är ju gjort på honung. Smaken är väldigt olik med tanke på att det finns så många olika sorters honung. Vi har mjöd som är torr, syrlig, söt och sen har vi mjöd som är kryddad med olika slags växter.

För Rasmus Gustafsson från Nybro var det första gången han besökte ölfestivalen. Han var där tillsammans med sin bror Rickard.

– Jag tycker att det är riktigt trevligt, säger Rasmus.

– Kalmar behöver mer av hantverksöl, fyller Rickard i.

Vad har ni hunnit testa?

– Jag har varit hos en god vän som jobbar på Göteborgs Nya Bryggeri, svarar Rickard.

– Jag har precis smakat mjöden och den luktar lite som vitt vin och den smakade väldigt mycket honung. Men den är väldigt god att dricka så jag skulle nog ge den en fyra av fem poäng. Den var god, säger Rasmus.

Vad kommer ni testa under kvällen?

– Vi får se lite, jag har lite dålig koll på vilka som ställer ut här, men vi får kolla vilka som ser goda ut helt enkelt, säger Rickard.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar