BILDEXTRA: Gammal slöjdlokal blir till kreativt center

Medlemmarna i Kalmar Makerspace jublar. "Det här betyder otroligt mycket för oss".

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I Funkaboskolans gamla slöjdlokal håller numera Kalmar Makerspace till. Möjligheterna till att skapa, uppfinna och vara kreativa har aldrig varit så stora som de är nu för föreningen. Och under torsdagen var det en efterlängtad invigning.

– Det här betyder otroligt mycket för oss. Jag har själv drömt om det här i tio år att ha ett sådant här ställe. Istället för att man ska sitta hemma i sin källare och pula ihop en 3D-skrivare så kan man göra det tillsammans med andra, säger Linus Björnlund.

Lokalen fick de nys om via en medlem i föreningen som då och då var på plats och slöjdade gitarrer. Det framkom också att det inte längre bedrevs någon slöjdverksamhet i lokalen och efter att ha sporadiskt ha hyrt lokalerna timme för timme – kan man nu erbjuda medlemmarna en avsevärt mycket bättre tillgänglighet.

– Vår tanke har hela tiden varit att vi vill kunna erbjuda våra medlemmar den här lokalen när de har tid och lust. Man vet själv hur bökigt det kan vara med tiden, det funkar inte alltid och då var tanken att vi skulle få till det här, säger Linus.

Och med hjälp från Folkuniversitetet och Kalmar kommun – blev det möjligt.

– De har hjälpt oss jättemycket och vi är jättetacksamma över det.

När frågan ställs om vad som görs i Kalmar Maker Space så kan listan göras lång.

– Vi gör bikupor, jag har gjort en segway, 3D-skrivare, spelfigurer, musikinstrument, elgitarrer, trummor, hantverk och kläder. Ja det mesta helt enkelt.

Så det är ganska mycket kunskap som samlas på ett och samma ställe kan man säga?

– Ja det gör det absolut. Det får man nytta av när man kommer ned på de gemensamma träffarna som vi har, men mycket kunskap, det är det absolut.

Förutom att det finns ett brinnande intresse och mycket kunskap, är det också en plats för socialt umgänge och för att skapa, renovera och laga.

– Idag finns det en väldigt stor lust av att köpa nytt. Allt ska köpas nytt. Det finns hur mycket som helst man kan göra med de sakerna som man redan har. Har man köpt en snygg tröja som man trivs med till exempel, varför inte sy in en krets så att man kan svara i telefon genom att vinka med armen, säger Linus och avslutar.

– Att modifiera är roligt – och det blir en speciell känsla när man lyckas med någonting.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.