Laddar

BILDEXTRA: Historiskt tält visar upp Kalmars historia

Ett speciellt tält riggades upp i Kalmarsundsparken i samband med skelettfyndet 2013.

delningar

Solen sken över Kalmarsundsparken under onsdagsförmiddagen. Skratt och lek kunde höras över hela området då folket njöt för fullt av sommardagen. Men mitt i vimlet kunde en ovanlig syn siktas. Ett grönt och vitt tält med en brasa framför. Ju närmare tältet man kom kunde doften av kål och lök kännas i luften.

Det var Peter Danielsson, historiker vid Kalmar läns museum, och Emma Angelin Holmén, kommunanställd, som hade pedagogisk verksamhet. Det agerade som komplement till den arkeologiska utredning som tar plats under tre dagar i parken, efter att man upptäckte ett skelett på området för fyra år sedan.

– Man hittade skelettet 2013 när man skulle göra markarbete i parken. Då upptäckte man att det fanns mer i marken. Så man har analyserat skelettet och har nu kommit tillbaka, säger Emma Angelin Holmén.

Tidsperioden som verksamheten berättade om var belägringen av Kalmar, år 1611, där Danmark-Norge och Sverige kämpade om herraväldet över det strategiskt värdefulla Kalmar och dess slott. Kalmarsundsparken var ett slagfält under den perioden, där skratt och en lugn sommardag var utbytt mot krig och luft som osade av krut.

Vid tältet fanns en uppsättning verktyg som barn och vuxna fick prova på. De uppgifter som besökarna fick hjälpa till med involverade bland annat att gjuta kanonkulor i tenn, och att göra soppa på kål och lök.

 

Samtidigt gav historikern Peter en uppvisning där han levandegjorde hur det såg ut under tiden vid belägringen, samt hur utrustningen fungerade. Det var en spontan föreläsning som både barn och vuxna kunde uppskatta.

 

Tältet stod bara kvar under onsdagen, men Emma Angelin Holmén berättar att det kommer bli en vandring under onsdagskvällen i parkområdet där man kommer berätta om vad arkeologerna tagit reda på än så länge. Utöver det kommer Peter Danielsson hålla en föreläsning på Kalmar slott, klockan 18.30, på torsdag kväll.

Relaterade artiklar