Laddar

BILDEXTRA: Kalmardesign och hälsofika i gamla järnvägsmagasinet

I det nyrenoverade Magasinet på Ölandskajen under träbalkarna ryms det både modern design och ett trendigt hälsocafé. Syskonen Jangir Maddadi, Arazoo Eliassi och Hassan Eliassi hade för cirka en vecka sedan premiär i de nya lokalerna och de vill att Magasinet ska bli kalmarbornas nya favoritställe.

delningar

I november förra året skissade Kalmardesignern Jangir Maddadi på ett bygglov om det gamla järnvägsmagasiet vid Ölandskajen. Då hade han stora planer på att skapa en mötesplats med galleri, showroom och café.

Nu, drygt ett år senare, så öppnar han upp det nyrenoverade magasinet där han bland annat ställer ut sina egna designföremål och möbler. Jangirs syster Arazoo Eliassi och bror Hassan Eliassi driver det nya hälsocaféet som ryms i de stora lokalerna.

– Jag vill bjuda kalmarborna på ett gott och hälsosamt alternativ där du inte behöver välja bort saker för att du är vegetarian eller allergisk mot något, säger Arazoo.

Arazoo har pluggat juridik men tanken på att öppna ett eget hälsocafé lockade ännu mer. Nu är det en dröm för henne som har slagit in.

– När Jangir skaffade en bra lokal så sa han: vågar du så ska du satsa på din vision. Han såg att jag brann för det här och trodde på mig. Det är fortfarande lite overkligt, säger Arazoo.

Arazoo har alltid brunnit för nyttig mat och resor runt om i världen har bara eldat på hennes intresse för bra mat med rena råvaror och utan några onödiga tillsatser.

– En av mina visioner är att arbetsgivare ska skicka hit sina arbetstagare på lunch eftersom maten vi bjuder på är lätt men ändå energirik, man hamnar inte i matkoma efter att man har ätit.

Hon och hennes bror gör maten själva från grunden. Deras hummus är gjord efter ett riktigt recept från Egypten som Arazoo fick lära sig när hon var där. De har alltid fler olika färskpressade juicer och supershots. Den gröna juicen är anpassade efter årstiden med passande grönsaker och juicer. De bjuder även på vad som kan vara Kalmars enda matchelatte.

Salladerna är också anpassade efter vegetarianer och personer med allergier, det är lätt att komponera sin egna.

Kost kan läka kroppen och jag vill att alla ska må bra. Här andas vi hälsa, det säger jag hela tiden till mina medarbetare, säger Arazoo.

Karin Loxbo från Färjestaden besöker caféet för första gången och smakar några av deras bakverk.

– Det är fantastiskt gott och utsikten är otrolig, säger hon glatt.

Under premiären av magasinet serverade Arazoo mat till över 170 gäster, något som var helt nytt för henne men trots det gick jättebra.

– Jag har aldrig varit i restaurangbranschen förut men jag har bra medarbetare och en fin familj som stöttar mig. Allt är värt det för att få göra det jag gör nu, avslutar Arazoo.