BILDEXTRA: Lilla bokens afton intog Kalmarsalen: "Liten rockkonsert"

Nästan 800 elever i årskurs fyra fick träffa sina nya idoler. "Det var jättehäftigt".

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Dillbergs har tillsammans med Kalmar Slotts Rotaryklubb för femte året i rad genomfört och drivit ett läslustprojekt där den stora finalen stavas Lilla Bokens Afton. Runt 800 elever i årskurs fyra har fått läsa böcker från olika författare och under onsdagsmorgonen – fick de äntligen träffa sina idoler i Kalmarsalen.

– Det var jättehäftigt att få träffa dem. För jag har bara läst deras böcker och aldrig träffat dem, säger Eliana Ali som har läst Rymdpiloterna, skriven av Magnus Ljunggren.

Det bästa med boken tycker Eliana är att den var rolig, spännande och lättläst.

Från Kalmar Slotts Rotaryklubb var Mia Hasselgren och Anders Elofsson på plats i Kalmarsalen.

– Det är som en liten rockkonsert. Det här är ju barnens idoler. Barnen får en bok, något att samtala om, integration och gemenskap bland barnen med ett gemensamt fokus på en sak, det tror jag är viktigt, säger Mia och fortsätter.

– Men vi hade aldrig kunnat göra det utan Katarina (Jaensson) som har kontakten mot bokförlagen, ler Mia och pekar på Katarina.

Varför är det viktigt att det här projektet genomförs, tycker du?

– Dels så är det så häftigt att få ge dem böckerna. Man behöver boken i dagens värld med telefoner, filmer och allting. Man behöver det för kropp, skäl och för hjärtat. Och författarna som kommer hit är så imponerade, svarar Katarina.

– De träffar ofta klasser, men inte 800 elever samtidigt så de är jätteglada. Vi har ett fantastiskt samarbete med Kalmar Slotts Rotaryklubb och förlagen har redan tankar på vilka de vill skicka nästa år.

En av författarna som var på plats i Kalmarsalen var Martin Widmark. Han har bland annat skrivit Lasse-Majas Detektivbyrå, Nelly Rapp och inte minst Halvdan Viking som eleverna fått läsa under projektet.

– Det här är så grymt. Det är fruktansvärt roligt att man samlar in så himla mycket energi i ett rum. Eleverna har förberett sig, läst och man har taggat upp sig och det känner vi på scenen. Vi känner energin och de är verkligen sugna på at höra mer och berätta om böckerna, säger han.

Martin Widmark hyllar inte bara eleverna och entusiasmen.

– Allt är så väl förberett. Det är otroligt välplanerat in i minsta detalj och det är så häftigt med den stora finalen här i Kalmarsalen.

Hur är det att möta 800 elever – samtidigt?

– Det är underbart. Det blir inte personligt på det sättet, men du har en fantastisk energi. Barnen applåderar när de är glada och vi författare går på lätta moln härifrån.

När alla författare har pratat om sig själva och om böckerna var det dags för eleverna att gå hem – men många passade på att få autografer från de nya idolerna.

– Det är lite hedervärt att de vill ha ens autograf. Det är inte bara popstjärnor och fotbollsstjärnor som får skriva autografer, utan även vi, enkla författare.

FAKTA

Författarna som gästade Lilla Bokens Afton:

Martin Widmark

Mia Öström

Magnus Ljunggren

Patrik Bergström

Mia Öström

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar