BILDEXTRA: Massiv uppslutning på tjejernas egna löparfest

Rekordmånga deltagare trotsade kylan för att springa Vårruset.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

På måndagskvällen var stämningen hög i Kalmarsundsparken. Musik pumpade ur de högtalare som stod uppställda på gräsmattan och ett myller av människor gick runt till olika utställares tält.

Anledningen till uppslutningen var loppet Vårruset, vilket hålls för tredje gången i Kalmar. Det är ett lopp för tjejer, unga som gamla, och det spelar ingen roll om man är en inbiten löpare eller om man bara vill gå en frisk promenad med vännerna. Arrangörerna är Högby IF tillsammans med FIK Färjestaden.

– I år har vi cirka 1100 personer anmälda, det är nytt rekord. Förra året låg det runt 906 stycken så det är en rejäl ökning. Vi är jätteglada att Kalmar ser en uppåtgående trend i anmälningar, säger Jonne Svensson. Han är en av de ansvariga från Högby IF och han kontrollerade anmälningsstationen.

Jonne Svensson förklarar att anmälan öppnade i november och det är många som är intresserade av att springa i en av de tre startgrupperna.

– Jag tror att ett lopp som detta, som bara är för tjejer, skapar en känsla av gemenskap. Dessutom går 15 kronor av anmälningsavgiften till Barncacerfonden, så det är en viktig insats för både ens eget välmående och välgörenheten, menar han.

Deltagarna springer en bana om sammanlagt fem kilometer. Start och mål är i Kalmarsundsparken och under loppets gång passerar man Stensö, Gamla stan och Södra kyrkogården. Tre av de många människor som stod och värmde upp innan loppet var Veronica Alm, Sanna Pedevilla och Katarzyna Karlsson.

– Jag brukar springa lopp och jag är dessutom med i Emmaboda Verda OK som jag springer med en gång i veckan. Vårruset är dock speciellt, det ger en känsla av gemenskap när det bara är tjejer som springer, förklarar Veronica Alm.

Sanna Pedevilla håller med och säger att gruppen gör det som en kul grej. Hon har därför inte satt något konkret mål för kvällen, men hon vill klara de fem kilometrarna.

Startskottet gick vid 19.00 och innan dess passade Madeleine Carlqvist på att peppa igång kroppen.

– Att springa Vårruset är en tradition sedan flera år tillbaka, jag kommer faktiskt inte ihåg hur många gånger jag har varit med. Detta blir även starten på löpsäsongen för mig, jag skulle ha varit med i Skälbyloppet men blev sjuk, så det känns extra speciellt, säger hon.

Inte alla som hade tagit sig till Kalmarsundsparken var där för att springa. Ewa och Filippa Lang stod i publiken och hejade på dottern och systern.

– Det är kyligt men härligt. En sak jag tycker är extra bra är att löparna stödjer Barncancerfonden. Jag tror att många är med just därför, säger Ewa Lang och sluter kappan tätare runt sig.

Efter 19 minuter och 36 sekunder var den första löparen, Hanna Ekström från Högby IF, i mål. Vid målgången väntade medalj och en goodie bag fylld med bland annat flingor och sockerfria chokladbars.

– Det känns så bra. Jag har varit hemma i helgen och vilat in vinsten, säger en medtagen och andfådd Hanna Ekström.

Tätt efter henne sprang flera glada och nöjda tjejer in i mål, en av dem var Hanna Ahl.

– Det kändes bra att springa, det blev ett fartpass och tiden var bättre än förväntat. Jag sprang in på cirka 20.40 minuter och mitt mål var att komma in under 22, så jag är väldigt nöjd, avslutar hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar