BILDEXTRA: Nytt kapitel för Strandnära: "Brinner för boendeupplevelsen"

Ägarna har funnit inspiration från de danska badhotellen.

delningar

Sedan oktober 2018 har caféverksamheten på Eco by StrandNära varit pausad och kommer fortsätta att vara det framöver. Detta för att ägarna Mikael och Erica Anerhaf vill lämna plats åt verksamhetsutveckling. Inför den tolfte säsongen går StrandNära mot ett nytt kapitel och ägarna satsar nu på hotellverksamheten som har 16 rum med 40 bäddar. 

– Vi har haft caféverksamhet i fem år som ett komplement till boendet. Det har varit jätteroligt och fantastiska år. Men vi kan inte göra allt och i höstas var vi tvungna att välja vad vi ville satsa på, för att hålla som personer. Vi vill ständigt utveckla och förbättra verksamheten och vårt mål är att skapa en jättehärlig och bra boendeupplevelse. Det är det vi brinner för. Folk ska kunna komma hit, slappna av och mötas av ett lugn, säger Erica Anerhaf. 

Erica och Mikael har funnit mycket inspiration från de danska badhotellen. Verksamheten heter nu Eco by StrandNära - Badhotell & Ekorestaurang. De vill lyfta fram naturen, närheten till havet och historien kring området.

–  Vi vill skapa en känsla av mycket mer personlig service, att ha tid för gästerna. Där vi kan se varje gäst och ta hand om och hjälpa gästerna på bästa sätt vid sin vistelse på Öland. Alla våra nya rum har privata badrum och håller hotellklass. Men vi har även valt att behålla de rum som är kvar från pensionattiden. De är fantastiskt mysiga. Pensionatet byggdes 1926 och har alltid varit en plats för sommargäster att bo på, säger Erica.

Erica och Mikael satsar även på mikrofarming - odlingar i mindre skalor. De satsar på två olika odlingar och har köpt upp två marker med 5000 kvadratmeter per odling som ska KRAV-certifieras.

– Vi satsar på två olika odlingar. Det får ta tid. För oss är det viktigt att odlingarna blir hållbara och att det är roligt. Vi satsar på hållbart boende, en hållbar livsstil, hållbar mat och det enda vi saknade var egen odling. Vi ser fram emot att kunna gå ut i odlingen och plocka de råvaror vi ska tillaga i köket och sedan servera till gästen i vår hotellfrukost och restaurang. Bättre kan det inte bli, säger Erica. 

Den ena odlingen kommer bli en köksträdgård där det ska odlas örter och grönsaker som de redan kommer att kunna använda i sommar på Strandnära. Den andra odlingen ska bli en äppellund och bärgård.

– Med hjälp av pomologen Sven Plasgård har vi planterat fina kultursorter som hör till området. Han har hjälpt oss att välja ut olika päron-, äpple-, plommon- och biggaråträd. Även en hel del bärbuskar. Träden ska få växa och det tar cirka tre år innan de kan certifieras. I slutändan är tanken ett eget förädlingskök där vi kan göra egen must, sylta, göra saft och koka marmelad som vi kan använda i vår egen verksamhet, säger Erica.

Odlingarna är ett komplement till de två ekologiska gårdarna Solmarka Gård och Portskjulet som kommer att fortsätta vara huvudleverantör av frukt och grönt till Strandnära.

– Alla beslut vi fattar handlar om långsiktig hållbarhet. Vi ville starta ett nytt kapitel och sluta cirkeln kring hållbarhet för vår verksamhet och därför har vi startat upp de här odlingarna. Vi vill visa helheten och att det går att skapa en hållbar livsstil. Hur en produkt kan gå direkt från jorden till bordet och sedan tillbaka till jorden i form av kompostering, så att en cirkel sluts, säger Erica.

Den sociala hållbarheten är också viktig för Erica och Mikael.

- Vi har stort fokus på det sociala ansvaret. Vi vill ta hand om våra medmänniskorna och se till att våra medarbetare mår bra, samt att vi själva mår bra och håller långsiktigt, säger Erica.

FAKTA

Om Erica och Mikael Anerhaf:

Gör: Driver Eco by Strandnära - Badhotell B&B

Ålder: Erica, 36 år, och Mikael, 37 år.

Bor: Kleva

Utbildning: Erica har gått en ekonomutbildning och Mikael är utbildad sjökapten.

Intressen: Strandnära och mat.

Ericas hållbara tips:

Tips 1: Tänk långsiktigt och tänk extra en gång innan du handlar, behöver jag eller vill jag bara ha.

Tips 2: När det gäller odling, tror jag att det är jättemånga som vill odla. Det räcker att köpa en fröpåse och sätta två frön man behöver inte odla alla. Tänk småskaligt.

Tips 3: Byt ut kaffe, potatis, bananer, vindruvor och mjölk från konventionella till ekologiska produkter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar