BILDEXTRA: Nytt koncept ska utveckla Stora Frögården

Restaurangen ska präglas av Italien.

delningar

Stora Frögården är en restaurang-, logi- och konferensanläggning som går mot ett nytt koncept inför årets säsong. Anders Bemervik, ägare till Stora Frögården sedan 2018, och Viktor Forsberg, platschef och kock, är redo för deras andra säsong på Stora Frögården.

– Vi satsar mycket nu och har renoverat många rum, utsidan på husen och framförallt köket och restaurangen. Vi ser om hela anläggningen och vill att det ska bli tipptopp. Vi har många återkommande gäster och vill att de ska se att det händer något varje år. Det är superviktigt. Det ska vara fräscht och fint, säger Anders Bemervik.

Boendet på Stora Frögården är öppet året runt. Däremot är restaurangen endast öppen under sommarsäsongen. Anders och Viktor siktar nu på att ha restaurangen öppen under fler månader på året. De har därför investerat i en vedeldad pizzaugn.

– För att få snurr på det mer året runt kände vi att vi behövde komma på något unikt och en sådan här grej finns inte någonstans på Öland. Den är inte gjord på murbruk. Den är gjord av sten, lera och halm. Allt från naturen. Gästerna ska kunna se hela grejen när maten lagas. De ska se elden och glöden, säger Anders.

Den vedeldade bakugnen väger 1,5 ton och invändigt är den 1,40x 1,40 meter. Utvändigt är den 2x2 meter. Bakugnen är tillverkad av muraren Hanna Nilsson.

– Ugnen är byggd från scratch. Det är ingen byggsats som har kommit hit. Grejen med Hanna är att hon använder sig av den gamla tekniken. Det blir ett hantverk att göra en pizza. Inne i ungen måste man hela tiden snurra den. Det är inte bara att baka ut och slänga in den och vänta. Alla maträtter blir väldigt unika, säger Viktor Forsberg.

Innan den vedeldade pizzaugnen kan användas ska utsidan putsas och målas vit.

– Den ska eldas upp i 450-500 grader och en pizza ska då vara inne i 1,5 minut till 2 minuter. Det blir mer hantverk i och med att man snurrar pizzan i värmen. Det går inte att jämföra med en vanlig pizza, säger Anders.

Det ska vara en italiensk prägel över restaurangen. Pizzorna ska vara tunna och inspirerade av napolitanska och syditalienska pizzor. Utöver pizzorna kommer det serveras pasta, risotto och charkprodukter men även en dagens fisk och dagens kött.

– Vi hoppas jäkligt mycket på pizzaugnen. Att det ska bli goda pizzor och att det blir en succé, säger Anders.

Stora Frögårdens restaurang öppnar upp vid valborg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar