BILDEXTRA: Operaprofilens stämma ekade över Kalmar

Rickard Söderberg fick det till gränsen fyllda Stortorget att stämma in i operaklassiker. "Fantastiskt", tycker en av besökarna.

delningar

Det var ingen stillasittande publik som hade kommit för att vara med när Rickard Söderberg tillsammans med Kalmar Symfoniorkester intog Stadsfestens största scen, som befinner sig på Stortorget.

Redan en halvtimme innan start började bänkarna framför scenen att fyllas och två stycken som stod i publikhavet bakom de förväntansfulla människorna var Josefine Carlström och Karin Martinsson.

– Det här är helt nytt för oss, vi vet inte vad som kommer att hända. Opera-sing-along är en annorlunda idé, men det är ju många här, konstaterar Karin Martinsson.

Båda tjejerna gillar musik men det var inte det enda som lockade.

– Vi hoppas på att få uppleva en bra stämning. Idén med ett sånt här event är väldigt bra, för det känns som att det för samman människor i olika åldrar, menar Josefin Carlström och pekar menande ut mot det blandade publikhavet.

Klockan 16.00 klev dirigenten Kajsa Boström in på scen och tillsammans med Kalmar Symfoniorkester kickade hon igång evenemanget med låtar från operan Carmen.

Efter att ha spelat första stycket klev kvällens höjdpunkt Rickard Söderberg ut på scen. Han är en känd operasångare som, förutom att ha sjungit i operahus världen över, även har deltagit i Let´s Dance, Gatans kör och Körslaget och det rådde ingen tvekan om att det var denne som publiken hade väntat på.

Helena och Moa Andersson hade tagit sig till Stortorget just för att de visste att de skulle ha en chans att se honom.

Rickard utmanar stereotyper och människor på ett positivt sätt, han är inte den som folk tror att han ska vara. Han är till exempel klädd som en rockare, men han sjunger opera. Han står för allas rätt att vara sig själva och det tycker jag är bra, särskilt när man har barn som växer upp, säger Helena Andersson.

De hade inte varit där så länge men förväntningarna var stora.

– Hittills är det jättebra! säger Moa Andersson och ler.

Mellan styckena passade Rickard Söderberg på att berätta om hur låtarna får en att vilja dansa. Han drog in många skratt när han berättade om sin medverkan i Let´s Dance och att det enda han ville göra där var att dansa vals. Tyvärr så åkte han ut bara någon vecka innan det var dags för vals. För att kompensera för detta så bjöd han upp publiken till att dansa, medan han själv dansade med solisten Margareta Melz.

Det är första gången som en opera-sing-along anordnas i Kalmar och två som gillade initiativet var Åke och Karin Hjort, vilka sjöng med i låtarna som spelades.

– Jag läste om programmet och tyckte att detta var ett härligt koncept att få sjunga tillsammans med en känd. Det är ingen speciell låt vi har kommit för att höra utan vi har öronen öppna, berättar Åke Hjort.

Karin Hjort instämmer och tillägger att hon hoppas att det fortsätter i framtiden.

– Jag tycker om opera, det är fantastiskt att lyssna på.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.