BILDEXTRA: Se vraket som grävts upp i Kalmar

Sist vraket såg dagsljus var för 21 år sedan. Nu ska det snart begravas, igen.

delningar

Under två dagar bjuds allmänheten in att besöka det tvåmastiga vrak som för andra gången tagits upp i Kalmar. Vraket hittades för 21 år sedan. Nu har man tagit upp det igen eftersom det nya Linnéuniversitetet håller på att byggas. Just på vrakplatsen ska en ny byggnad uppföras till det nya universitetet. Den nya byggnaden ska ha en källare som går så pass djupt att vraket inte kan ligga kvar. 

– Man har helt enkelt grävt en ny grop där vraket ska begravas igen. Det är ovanligt att man gör så med fornlämningar, säger Ivonne Dutra som guidar allmänheten vid vraket.

Vraket har tältats in och runt vraket har en ramp byggts så att man kan uppleva vraket från väldigt nära håll. Ivonne berättade om de arkeologiska fynd som gjorts från området och på det 21 meter långa vraket. Man fick också förklaringar på vad de fynd som gjorts i vraket kan berätta om dess förflutna.

I närheten av vraket har det också hittats vrakdelar av ytterligare tre fartyg. När man studerat fartyget har man konstaterat att det borde kört på något som orsakat som en bula i skrovet.

FAKTA

Vraket är ca 21 meter lång och 7 meter brett. Rodret förefaller stå kvar i ursprungligt läge.

Fartyget tillhör troligen en grupp av mindre transport- och handelsfartyg, vilka var i bruk omkring sekelskiftet 1700. De har sitt ursprung i en holländsk skeppsbyggartradition vilken generellt går under benämningen galiot.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar