Laddar

BILDEXTRA: Se vraket som grävts upp i Kalmar

Sista vraket såg ljuset var för 21 år sedan. Nu ska det snart begravas, igen.

delningar

Under två dagar bjuds allmänheten in att besöka det tvåmastiga vrak som för andra gången tagits upp. Vraket hittades för 21 år sedan. Nu har man tagit upp det igen eftersom det nya Linnéuniversitetet håller på att byggas. Just på vrakplatsen ska en ny byggnad uppföras till det nya universitetet. Den nya byggnaden ska ha en källare som går så pass djupt att vraket inte kan ligga kvar. 

– Man har helt enkelt grävt en ny grop där vraket ska begravas igen. Det är ovanligt att man gör så med fornlämningar, säger Ivonne Dutra som guidar allmänheten vid vraket.

Vraket har tältats in och runt vraket har en ramp byggts så att man kan uppleva vraket från riktigt nära håll. Ivonne berättade om de arkeologiska fynden som gjorts från området och det 21 meter långa vraket. Man fick också förklaringar på vad de fynd som gjorts i vraket kan berätta om dess förflutna.

I närheten av vraket har det också hittats vrakdelar av ytterligare tre fartyg. Man har dessutom hittat skador som tyder på att fartyget borde kört på något som orsakat som en bula i skrovet.

Relaterade artiklar