BILDEXTRA: Spana in Kalmars nya ölhak

Postgatans nya storsatsning har tagit form. "Kommer att bli lite som vårt vardagsrum".

delningar

Restaurangen Postgatan, på just Postgatan i Kalmar, har gjort en storsatsning och öppnat upp ett nytt ölhak. När frisörsalongen Saxen, som låg vägg i vägg med Postgatan, bestämde sig för att flytta ut tog delägarna i restaurangen beslutet att ta över lokalen.

– Det är en lång historia som ligger bakom vårt nya koncept och vi måste ta det från början för få att få med bakgrunden till det, säger Martin Bergvall Nilsson och pekar in till restaurangdelen på Postgatan och går dit.

– Vi är inne på femte året och det hela började egentligen med att vi hade två koncept. Postgatan här, säger Martin och pekar runt sig.

– Med avsmakningsmeny, vinpaket och där vi jobbade med satta menyer och så vidare. Det funkade bra, men vi kände att det var lite för litet för att kunna få den tillväxten som vi sökte efter.

När sedan lokalen bredvid Postgatan blev ledig, fick de frågan av hyresägaren om de ville ta över och det gjorde dem.

– Där kände vi att vi vill åstadkomma mer. Ha en högre ambition, längre serveringar och där vi jobbade fram smapas, småländska tapas. Då hade vi två ställen som var skitkul, men vi kände att vi ville slå ihop det, så vi rev väggen – och Postgatan blev Postgatan.

När sedan frisörsalongen Saxen valde att tacka för sig blev ytterligare en intilliggande lokal ledig och Postgatan fick tidigt en förfrågan om att ta över, om det var så att Saxen skulle försvinna.

– "Ja för fan, vi är alltid sugna", sa vi. Vi var verkligen skitsugna, men vi hade inte en spänn. Vi hade lagt allt på de första lokalerna, men vi kände att vi kunde inte tappa den här för då kunde vi binda ihop det.

Sagt och gjort. Lokalen blev deras och de fick till bra uppgörelser med hyresägare och leverantörer. Men då kom nästa fråga.

– Vad skulle vi göra med stället? Vi tänkte först om vi skulle förlänga matsalen och få fler platser. Men då blev det en diskussion i köket, att de behövde ett större kök, så vi lade det på is ett tag.

– Sedan när vi började titta på det igen så började vi fundera lite på vad det är som efterfrågas för att öka gästupplevelsen. Och då var det just en lättsam miljö där man kan sitta, samtala och konversera.

föddes tankarna på den bar och ölhak som på fredagskvällen slog upp portarna på riktigt.

– Vi började prata om en inriktning mot öl och hantverksöl. För tio år sedan var ungefär 95 procent av omsättningen en stor stark, nu är den siffran nere på 35-40 procent. Det finns så sjukt många olika sorters öl och börjar man skrapa på den ytan så ser man vilket stort intresse det finns.

Den stora marknaden och det stora intresset gjorde att Viktor Hallberg, restaurangchef, fick sätta sig in in allt vad öl innebär.

– Han fick nörda ned sig och det var inte så oproblematiskt. Han har gjort ett riktigt bra jobb.

Den nya satsningen innebär också dock att det kommer att bli färre platser inne i restaurangdelen fast där fokus kommer att ligga på att höja ribban och den gastronomiska upplevelsen. Dessutom har delar av kökets flyttat ut så att kockarna blir visuella för gästerna.

– Där kommer vi att höja ribban samtidigt som den nya delen kommer att bli lite som vårt vardagsrum. Någonstans man vill gå när man vill göra något annat än att äta. Kanske att man vill ta en öl innan eller efter maten, eller bara slinka in någon gång och ta något att dricka.

Ölen som serveras kommer att vara från alla världens hörn och mikrobryggerier. När 24Kalmar var på plats hade bland annat en rysk öl precis levererats. Och tanken är att ta in mindre kvantiteter.

– Vissa ölsorter kommer det kanske fem fat av och då gäller det att vi är snabba på det. Det är lite så vi tänker. Tar ett fat slut så kopplar vi på något annat, det är lite tanken med det. Men nu i början kommer det vara ett brett sortiment med rätt publik öl, säger Viktor Hallberg.

Men det är inte tanken att det ska bli något fylleslag?

– Nej det är det inte. Men däremot kanske lite högre i tak. Att man har en miljö där alla känner att alla är välkomna. Som ett vardagsrum. Vi har sett att det finns en jäkligt hög kunskap och ett brinnande intresse för öl här i Kalmar, säger Martin.

Utöver ölbaren markplan så har även källarplanet gjorts om. Förr var det en gammal nattklubb som hette Mr Mac och för många studenter är det också helig mark då det varit en studentpub.

– Tanken här är att man ska kunna sitta och umgås, källare är alltid lurigt, men med fullt ös och mycket folk som vill umgås så tror jag att det kan bli magiskt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar