Laddar

Biogastrend sprids till matbutiker

Intresset för att göra matavfall till biogas ökar. Ica-handlaren Thomas Ohlström i Lindsdal ville hitta ett miljövänligare sätt att ta hand om varor vars bäst före datum gått ut: Hans nyinköpta maskin gör matresterna till råvara för biogas.

delningar

På Ica-butiken i Lindsdal införskaffade man i december en särskild matavfallsanläggning för att få bukt med all överbliven mat från butiken.

Gammal frukt, kött och förpackningar med gammal mat slängs ner i maskinen, som pressar ut vätskan ur dem. Kvar blir en torr massa av brännbart avfall av förpackningarna – och en matsörja i botten på containern som kan säljas som råvara till biogas.

– Vi har hårda regler, har produkterna ett bäst före-datum så är det det datumet som gäller. Även om det fortfarande går att äta så får vi inte sälja det. Nu återanvänder vi det ändå genom att vi får fram biogas, säger Thomas Ohlström, som äger Ica Supermarket Lindsdal.

Även på högre nivå är syns det ökade intresset för att göra energi av mat. KSRR:s nya sorteringsanläggning i Moskogen, som sorterar upp de gröna påsarna, kan bli en riktig kassako för renhållaren i framtiden, tack vare bland annat biogasen.

Med ökade miljömål för kommunerna och hårdare miljöpolicys på företagen förväntas man visa att ens matrester återanvänds. KSRR:s processade matavfall levereras till Kalmars två biogasanläggningar som i sin tur producerar den fordonsgas som bland annat hälften av Kalmars stadsbussar går på.

I måndags godkände politikerna i kommunfullmäktige att KSRR bildar ett dotterbolag, MOSA AB, som ska kunna ta emot leveranser och processa matavfall även för andra kommuner och företag som vill bli av med sitt matavfall.  Enligt KSRR finns nu ett intresse utifrån att köpa in tjänsten.

På Ica i Lindsdal har man tidigare slängt omkring tre ton gammal mat varje år. Att man, som första matbutik i Kalmar ville göra den dyra investeringen för att minska matsvinnet förklarar Thomas Ohlström med att han ville gå i bräschen.

– Vi har egna högt uppsatta miljömål, som vi hela tiden jobbar på att leva upp till. Just nu tror jag att vi ligger långt framme. Vi har bara en jord och man måste tänka på alla de som ska leva här efter oss, säger han.

Relaterade artiklar