Laddar

Biografägaren: ”Vi kan inte stoppa utvecklingen”

Sagabiografen kan "byggas in" i ett lägenhetshus - och en hel del har kritiserat Glebes planer. Men biografägaren Svenska Bio tar förslaget med ro.

delningar

På måndagen skrev 24Kalmar om fastighetsägaren Glebes planer att bygga ett nytt lägenhetshus på Södra vägen, som helt kommer att skymma det gula gamla huset där Sagabiografen är inrymd sedan nästan exakt 100 år tillbaka.

Peter Fornstam är vd och huvudägare för Svenska bio, som driver Sagabiografen och 34 andra mindre biografer i Sverige. Så sent som förra måndagen var han själv på besök på den anrika biografen i Kalmar:

– Man slås av den charmiga ”Söderkåkar”-mentaliteten, med en liten trädgård och staketet runt om. Det är en unik biografmiljö, säger han.

Han anser emellertid inte att en husfasad runt entrén till Sagabiografen, som bions hyresvärd Glebes föreslagit, skulle ställa till med problem för bions verksamhet.

– Nej, jag ser inte det. Vi kan inte stoppa utvecklingen. Vi har ju själva både byggt biografer och stängt gamla. Det är ovanligt och fantastiskt att Sagabiografen lever även 100 år senare, och det är uppenbart att vi har en publik som trivs där. Men man måste ha respekt för att marken har blivit värdefull och att man vill tillskapa bostäder, säger Peter Fornstam.

Även Ronny Engström, platsansvarig på Sagabion i Kalmar tar Glebes planer med ro:

– Jag tycker väl själv att det är lite tråkigt att det blir förbyggt, det är klart jag tycker det, rent skönhetsmässigt. Men för själva bion, när entrén och skylten får vara kvar, så tror jag inte det påverkar så mycket. Jag tror inte att biopubliken bryr sig om det, säger han.

Glebes har inte varit i kontakt med Svenska bio, varken lokalt eller centralt, inför att man lämnade in bygglovsansökan i kommunen och därmed gjorde sina planer offentliga. Bio-vd:n läste själv om nyheten i tidningen i helgen.

– Vi är ju bara en hyresgäst och är ingen instans i det här. I slutändan är det här en diskussion mellan fastighetsägaren och kommunen om vad som är görbart och vad som är rimligt för stan. Sen är det klart att vi måste finnas med i beslutet, säger Peter Fornstam.

24Kalmar söker Peter Glebe för en kommentar