Laddar

Bloggerskan som vill krossa ohälsan för gott

Wilma Matzewska vet vad ensam kamp mot psykisk ohälsa innebär. Nu vill hon hjälpa andra genom att ta bort tabun kring ämnet i sin blogg.

delningar

Det är på ett nästan fullsatt och kaffedoftande Holmgrens konditori som jag träffar Wilma Matzewska. Hon är 18 år och gillar att träna och umgås med familjen. Utåt sett är Wilma en positiv tjej, med ett brett leende och en klar röst. Det som inte syns är att hon sedan femte klass har kämpat mot psykisk ohälsa med bland annat ätstörningar och ångest. Under tiden då hon mådde som värst upplevde hon att hon inte kunde prata med någon om sina problem, det var som att ingen ville se eller höra.

– Det är främst en ensamhet som man känner av. Jag stängde in mig själv och pratade inte med någon. Det ledde till att kompisar tog avstånd och det förstår jag för förut hade inte jag heller vetat hur jag skulle reagera som kompis.

Nu är hon själv på bättringsvägen men en undersökning som Folkhälsomyndigheten har gjort visar att allt fler i åldrarna 16-29 år upplever nedsatt psykiskt välbefinnande och under året som gått har även köerna till BUP uppmärksammats. Wilma Matsewska anser att samhället måste börja göra psykisk ohälsa mer öppet och prata om det, istället för att bara visa statistik. Det var på grund av detta som hon för en månad sedan startade sin blogg, där syftet är att skriva om sina upplevelser och beskriva tankarna när de är som värst. På så sätt hoppas hon kunna ta bort tabustämpeln som finns kring ämnet.

I mitten av alla biskviätande människor börjar Wilma berätta om bloggen och dess bakgrund.

Det är jättejobbigt att prata om sina upplevelser, att skriva om dem är lättare och det är väl därför jag känner att bloggen är ett bra sätt för mig att nå ut. Min sjukdom startade med att jag hade kroppskomplex. Jag spelade fotboll och kände hela tiden press och blev sviken av föreningen. Det ledde till att jag ville kontrollera något och det blev maten.

Det hela blev värre i och med första året på gymnasiet. Ettan klarade hon, men andra året blev hon så dålig att hon fick hoppa av skolan. Hennes tränare på fotbollsakademin var den som upptäckte vad som försiggick och den svåra vägen mot återhämtning började.

– Jag har svävat mellan liv och död och varit inlagd några gånger och det har varit räddningen. Sen hade jag inte stått här utan min familj, utan deras stöd vet jag inte om jag hade klarat mig.

Under tre års tid har Wilma dessutom skrivit på en bok om sin sjukdom. Denna hoppas hon nu få publicerad. Tanken är att den kan skapa en insamlingsfond där en del av pengarna går till arbetet mot psykisk ohälsa. Hennes bästa tips till dem som lever nära någon som mår dåligt är att försöka prata om det och hitta faktorerna till vad som får personen att må dåligt.

– Det är enklare att hantera sina tankar om man vet vilka faktorer som sätter igång dem. Just nu har jag olika delmål, ett av dem är att bli klar med skolan. I framtiden vill jag hjälpa människor så som jag har blivit hjälpt, avslutar Wilma.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.