Laddar

Bluffmakeriet ökar – så många blev lurade

Allt fler blir lurade. - Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

Allt fler blir uppmanade att lämna ut sina bankuppgifter.

delningar

Hittills under året så har antalet ärenden på bankområdet hos ARN, Allmänna reklamationsnämnden, ökat med 30 procent, rapporterar Sveriges Radio.

Totalt har hittills 308 stycken anmälningar om obehöriga transaktioner och bedrägerier inkommit till nämnden vilket är en ökning sen samma period förra året då 231 ärenden anmäldes.

– Det är framförallt obehöriga transaktioner med bank-id och bedrägerier kring det som har ökat hos oss, säger Maria Berge, verksjurist på Allmänna reklamationsnämnden, ARN till radion.

Kunder till olika banker har blivit kontaktade och uppmanade att logga in med sitt Bank-ID för att senare ha blivit länsade på alla sina tillgångar. I nästan alla fall kommer nämnden fram till att bankerna ska ersätta sina kunder men det är inte alltid som man får sina pengar tillbaka.

– Man får bedöma fallen enligt den lagstiftning som finns och hur kunden har agerat; vad kunden har gjort, vad den har lämnat ut och vad den har haft för förutsättningar att genomskåda att det är en bluff. Men det var ett fall där nämnden tyckte att personen borde ha genomskådat det här, säger Maria Berge.

Relaterade artiklar