Bönderna intar Kalmar city: ”Branschen står inför stora utmaningar” - Nyheter i Kalmar - 24 timmar om dygnet - Helt gratis!

Laddar

Bönderna intar Kalmar city: ”Branschen står inför stora utmaningar”

"Vad gör en bonde i dag? Det är många som faktiskt inte känner till det", berättar Jonas Svendsén, på Kalmar kommun, om varför evenemanget Bonde på arrangeras i Kalmar.

delningar

Nu till helgen återkommer evenemanget ”Bonde på stan”, som är till för att belysa och synliggöra den gröna näringens vikt för framförallt unga kalmariter, och går av stapeln på fredag.

– Det här evenemanget bygger egentligen på att det fanns ett stort behov för ett par år sedan att rekrytera ungdomar till lantbruksskolan, säger Jonas Svendsén på Kalmar kommun.

– Arbetskraft är en väldigt stor bristvara både nu och även i framtiden och det här vill vi belysa och marknadsföra genom att berätta om den gröna näringen och vad den gör i vår kommun.

Bonde på stan arrangeras av Kalmar City, Hushållningssällskapet, Kalmar kommun och LRF Sydost, och nytt för i år är att man byter årstid från höst till vår. Man väljer även att ha allting samlat på en och samma plats, nämligen på Stortorget i Kalmar City.

– Vi vill att det ska ligga innan lantbrukarnas högsäsongen drar igång och inte efter, säger Lisa Söderholm på Kalmar City.

– Och även för att det inte ska krocka med andra arrangemang på hösten, säger Eva Söder på LRF Sydost.

Under fredagen den 18 maj riktar sig Bonde på stan till skolelever i låg och mellanstadiet som kommer få prova på flertalet aktiviteter som är kopplade till elevernas mål i läroplanen.

– Branschen står inför stora utmaningar att rekrytera arbetskraft och det är just därför vi på fredagen börjar med att utbilda och informera elever och små barn, säger Jonas Svendsén.

Lördagen den 19 maj riktar det sig istället till allmänheten där man bland annat kommer kunna testa på luftgevärsskytte, åka häst och vagn och träffa bondgårdens alla djur.

Relaterade artiklar