Boplats för tiggare erbjuds i Salvestaden

En ny tillfällig boplats för EU-migranter kommer att uppföras vid Salvestaden. Förutom de två husvagnar som Stadsmissionen tidigare erbjudit ska kommunen även bygga upp ytterligare tre baracker.

delningar

I julas donerade en privatperson två husvagnar till Kalmar stadsmission, som beslöt sig för att erbjuda husvagnarna som tillfällig vinterbostad åt de EU-migranter som befinner sig i Kalmar för att tigga.

Husvagnarna har stått på Stensö camping sedan dess, men när kommunen nu slutit avtal med en ny arrendator på campingen måste husvagnarna flyttas.

Nu har Kalmar kommun beslutat att upplåta plats för husvagnarna intill gamla Salvestaden, ute vid Kalmar Dämme. Förutom husvagnarna kommer kommunen även att sätta upp tre baracker där toalett, dusch och ett litet kök kommer inrymmas.

Beslutet är erbjuda en plats att bo för EU-migranter i Kalmar är taget på tjänstemannanivå och barackerna ska sättas upp på prov under tre månader. Ska man fortsätta måste det till ett politiskt beslut, säger kommunchef Anette Andersson.

– Vi får titta så de som bor där följer den lagstiftning som gäller för alla, allt från nedskräpning till vad det än kan vara. Vi måste också se till att detta inte blir en plats som hundra personer kommer till, det är inte det som är syftet, säger Anette Andersson.

Många hör av sig till kommunen om tiggarna, med synpunkter på att de bor på ”deras gata” eller i ”deras skog”.  Den nya boplatsen vid Salvestaden blir ett sätt att samla alla, samtidigt som man säkerställer en dräglig boendemiljö.

Men Anette Andersson efterlyser mer samarbete mellan kommunerna i länet i frågan om hur man hanterar fattiga människor som kommer för att tigga – som ofta bor i bristfälliga, tillfälliga läger – eller i bilar.

– Jag sitter precis och skriver en text till alla kommunchefer i länet om det här. Jag skulle vilja ha upp frågan på en annan nivå, det behövs tydligare direktiv för hur kommunerna ska hantera det här. Det kan inte vara så att alla kommuner ska sitta med den här frågan själva, som ju både är känslig och komplicerad, säger Anette Andersson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar