Laddar

Bostadsrättsföreningen som satsar på miljön och framtiden

Det är en dyr investering men även något som gynnar många. "Vi gör ett väldigt slag för miljötänket," säger Ulf Berg.

delningar

Hos bostadsföreningen Jätten uppe i Berga tänker man på framtiden och miljön. Sedan i våras har det suttit solpaneler på taket av föreningshuset som ligger mitt på gården.

– Det är vi i föreningen som har varit spjutspetsen i detta projektet, berättar Ulf Berg som är vicevärd i brf Jätten.

Elen som solcellerna producerar går till att försörja föreningshuset där bland annat tvättmaskinerna står på dagarna i enda.

– Huset är självförsörjande. Vi gör ett väldigt slag för miljötänket. Visst kostar det mycket pengar att installera det här men det räknar hem sig över tid. Det är en positiv investering och alla boende är väldigt intresserade av det här, säger Ulf.

Panelerna kan producera max 27 kilowattimmar åt gången vilket är en riktigt fin sommardag.

– En årsförbrukning på en lägenhet med tre rum är 3 000 kWh. Sedan i våras har vi producerat el som motsvarar en årsförbrukning för drygt fyra lägenheter, säger Peter Björklund som är fastighetsskötare.

Just nu är det endast kvartershuset som tar del av elen. Man kommer att installera en elmätare som kan skicka tillbaka elen som blir över ut i nätet och sälja den. På en tavla i föreningshuset kan de boende se hur mycket el solpanelerna har dragit in och även hur mycket kolutsläpp man har sparat.

– Det är elproducenter i de nordiska länderna som har räknat ut hur mycket utsläpp vi sparar på förnybar energi. Hittills har vi sparat ett ton skit här, avslutar Ulf.