Laddar

Brandfaran: Tänk på det här när du eldar

Följ dessa fem steg för att undvika en brand och samtidigt få ut mest av din eldstad.

delningar

Att tända en mysig brasa nu under vintern är populärt hos många, men eldstäder kritiseras ofta för sina utsläpp av partiklar. Samtidigt kan många bränder i villor och småhus kopplas till eldstäder, enligt Brandskyddsföreningen.

I framtiden kan dock eldstadsägare elda med gott samvete.

En ny undersökning visar nämligen att man med hjälp av en rökgasfläkt kan begränsa det hälsoskadliga partikelutsläppet från eldstäder med upp till 80 procent.

– Varje gång kaminluckan öppnas kommer det en liten mängd rök ut i rummet. Vi har alltid vetat att rökgasfläkten har en effekt, då det bildas ett undertryck i förbränningskammaren, vilket minskar utsläppet. Nu har vi konkreta siffror som visar hur stor en effekt rökgasfläkten har, säger Mattias Erixon från Eldabutiken Kalmar.  

Mattias Erixon tipsar om fem steg för korrekt eldning i kamin.

1. Gör kaminen klar. Rensa eldstaden och töm asklådan. Se till att spjäll och luftventiler är öppna.

2. Använd det rätta bränslet. Använd bara torr ved – maximalt 18 procents luftfuktighet och helst torkat i minst ett år. Bästa trät är björk, ask, bok, rönn eller ek. Använd aldrig tryckimpregnerat trä.

3. Förbered eldandet. Lägg två-tre vedträn nederst och lägg de små vedträna ovanpå, kors och tvärs. Överst kan du lägga en tändpåse.

4. Elda. Tänd eld på tändpåsen som snabbt antänder de små och stora vedträna. Om luftventilerna inte tillför tillräckligt med luft, bör luckan stå på glänt tills elden fått fart. Har du en rökgasfläkt monterad tar elden fart på ett par minuter.

5. När elden tagit sig, justera luftventilerna efter tillverkarens anvisningar och reglera på så sätt temperaturen i eldstaden. Fyll inte på för mycket ved, det är bättre att lägga på ved oftare. Stäng inte ventiler och spjäll förrän elden brunnit ut helt.

Relaterade artiklar