Laddar

Brigbys: ”Familjekänslan är viktig för oss”

Leksakstillverkaren har fått ta emot Gasellpriset som ett av Sveriges snabbast växande företag. De började med en anställd och har, efter ett framgångsrikt generationsbyte, en omsättning på över 20 miljoner.

delningar

Brigbys är en grossist och tillverkare av leksaker av hög kvalité. De har över 4 000 produkter i sitt sortiment och arbetar med stora varumärken inom leksaksbranschen. Brigbys bedriver e-handel och säljer sina produkter till butiker, företag, museum och bokhandlare.

Brigbys historia började redan år 1985 när Britta Lindqvist startade företaget. Britta gjorde allting själv från att ta emot ordrar till att packa leksaker och efter något år anställdes första personen.

Spola fram klockan till år 2008. Brittas och Digbys dotter Hanne Deverén och hennes man Johan drev det framgångsrika företaget Nallebudet och allt var frid och fröjd. De fick då frågan om de ville ta över Brigbys efter Hannes föräldrar. Till en början tvekade de men tillslut sa de ja. I maj 2009 var övergången klar.

– Det var en hektiskt tid, samtidigt som vi skrev på det sista kontraktet fick vi reda på att jag var gravid med tvillingar. Så det var fullt upp då, säger Hanne som är vd för Brigbys.

Generationsskiftet visade sig bli en succé, något som annars kan vara svårt för många företag att ta sig igenom.

– Det är egentligen två faktorer som gör att skiftet blev så lyckat. Mamma är fortfarande kvar i företaget och har tagit med sig erfarenhet och kunskap. Sedan kunde jag och Johan bidra med nya idéer, driv och de erfarenheterna vi hade samlat på oss från att driva Nallebudet.

Idag driver de både Brigbys och Nallebudet parallellt, de båda verksamheterna är integrerade med varandra. Brigbys säljer leksaker och genom Nallebudet kan den som vill skicka en nalle till någon kär istället för en blombukett.

Brigbys är ett riktigt familjeföretag som har sina lokaler i industriområdet vid Giraffen. Flera i släkten har arbetsuppgifter inom företaget och just banden till familjen nämns flera gånger.

Namnet Brigbys är en sammansättning av mina föräldrars namn, Britta och Digby. 2013 startade vi vårt eget leksaksmärke Pellianni vars namn är en sammansättning av våra barns namn, Pelle, Lisa och Anni, säger Hanne.

Just märket Pellianni uppfyller alla krav som Brigbys eftersträvar i sina produkter. Varje leksak är hållbart producerad, fairtrade, ekologisk, säker och giftfri. De är även designade av kända designers som Karin Mannerstål och Kitty Jutbring.

Den familjära känslan är viktig, både inom företaget och gentemot kunderna. Företaget erbjuder även platser till personer från Daglig Verksamhet och när de har suttit på utvecklingssamtal så bekräftar de känslan av att vara medlemmar i en familj.

– De säger att de kan vara sig själva här och att alla kan komma hit utan att bli bedömda. Det känns så klart fantastiskt att få höra det, säger Hanne.

Idag är Brigbys ett av Sveriges snabbast växande företag. De har en omsättning på 22 miljoner och 15 anställda.

– Det är svårt att prata om framtiden men vi vill ju egentligen få gasellutmärkelsen igen vilket bland annat innebär att vi måste dubbla vår omsättning inom tre år, säger Hanne.

Hon berättar att det är just utveckling som driver henne. Svenskt näringsliv har nominerat henne som en av Kalmar läns mest företagsamma människor 2016.

Det är ett dilemma att jag är så driven och har svårt att sitta stilla. Privat kan det vara en nackdel att jag hela tiden måste ha ett nytt projekt men i jobbet är det perfekt. Jag strävar hela tiden efter att hitta nya produkter och nya kunder. Kundrelationerna är jätteviktiga och bland det bästa med jobbet är att få träffa så många nya personer.

Hanne berättar även att det sämsta med jobbet är allt pappersarbete.

– Det är många statliga redovisningar som stjäl dyrbar tid. Sverige är egentligen inget krångligt land att driva företag i men det är besvärligt att fylla i papper med information som de borde kunna hitta i sina egna dokument, det suger energi.

Kanske kan Hanne snart delegera det tråkiga pappersarbetet till någon annan. I takt med att de växer måste även personalen och arbetsuppgifterna anpassas.

Det blir lite kaos ibland och det är många som får ta på sig nya uppgifter hela tiden. Jag måste också lära mig att släppa vissa områden till andra. Det är egentligen väldigt intressant med en organisation, den har sitt eget liv och fungerar som en organism. Jag och min man vabbade nyligen i 6 månader och företaget fanns fortfarande kvar när vi kom tillbaka. Det var nyttigt att få se att företagets överlevnad inte hänger på om vi är helt närvarande eller inte.

Hanne, som är inflyttad Kalmarbo från Skåne, berättar att Kalmar är en fantastisk stad att driva företag i. De har även fått väldigt bra stöttning från kommunen, Regionförbundet och Kalmar Science Park.

– Det går hur bra som helst att ha ett företag här, alldeles ypperligt! Vi är inte från Kalmar från början men tycker att staden är helt outstanding. Det handlar främst om att Kalmar som stad ger livskvalitet till oss som personer eftersom den har allt från rikt kulturliv, många restauranger, idrottsmöjligheter, vacker natur och annat. Eftersom vi trivs så bra här så avspeglas det även i det jobb vi sätter in i företaget, avslutar Hanne.

Veckans företag Vet du något företag som vi borde skriva om? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Relaterade artiklar