Laddar

Bryggeriets glädjebesked: ”Ändrar vår verksamhet totalt”

Öländska producenter jublar över riksdagens beslut. "Det är helt fantastiskt."

delningar

Under onsdagen röstade riksdagen ja till ett utskottsinitiativ för att tillåta alkoholproducenter i Sverige att sälja alkohol på tillverkningsplatsen, så kallad gårdsförsäljning. I och med det beskedet är det mycket som talar för att ett framtida lagförslag kan träda i kraft framöver. Något som gläder många småbryggare runt om i landet. En av dem är Robert Adelstam på Kackelstugans eget bryggeri Kackelbryggeriet.

– Ett väldigt bra steg i rätt riktning. Det är helt fantastisk om det går igenom och blir en lag där man tillåter gårdsförsäljning av alkohol, säger han.

Vad skulle ett sådant förslag innebära för er?– Det skulle kunna ändra vår verksamhet totalt här ute. Vi skulle kunna ha en bryggerishop och utveckla en gårdsbutik ytterligare. Ett sådant förslag skulle kunna göra att vi får hit folk även på vintern, vilket skulle förlänga säsongen för många på Öland.

Ännu är inget klubbat och klart. Däremot finns det en stor optimism om att förslaget ska gå igenom.

– För en vingård eller ett bryggeri känns det egentligen självklart att man ska få visa upp sin produkt och även sälja den på plats. Jag tror verkligen att det skulle kunna skapa väldigt många jobb, säger Adelstam.

Han menar att Öland vore en bra testkommun.

– Om jag förstått det rätt ska de ha det på prov i några kommuner, och då vore Öland och Gotland perfekt. Vi hoppas på det och sen får vi se vart det tar vägen, men hela bryggeribranschen är hoppfull i alla fall.

Relaterade artiklar