Laddar

Bryter tabut kring ungas psykiska ohälsa

Han flyttade till Kalmar för att plugga, men föll in i en depression som nästan kostade honom livet. Nästa vecka är det ett år sedan Charlie Eriksson startade "Aldrig ensam" – ett informationsprojekt om psykisk ohälsa bland unga.

delningar

23-åriga Charlie Eriksson hade precis flyttat till Kalmar och börjat plugga när han föll in i en depression. För exakt ett år sedan startade han projektet Aldrig ensam för att informera om ungas psykiska ohälsa.

Vad var det som fick dig att starta Aldrig ensam? – Hela grunden finns i att jag har en egen historia med psykisk ohälsa och att jag varit sjuk själv. Då märkte jag att det inte fanns någon information och historier som relaterade till unga i min situation. Allt som fanns var skrivet var av folk 50-60-årsåldern, och då tänkte jag att jag ville göra något för unga.

På vilket sätt når man unga med psykiska problem? – Med sin egen historia. Jag har en livssituation som är lik många andra ungas. Sen sker det övergripande informationsarbetet i miljöer där unga är aktiva, som sociala medier och på skolor.

– Det finns ju andra föreningar och organisationer som jobbar med stödverksamhet och jag kan inget om sjukvård. Det jag kan är att sprida information, och att hitta kreativa sätt att nå ut, så att unga höjer sina kunskaper kring ämnet. Det hjälper långt bara det.

Hur har det här första året varit? – Det har varit ett galet år egentligen. Första tre månaderna var det ganska lugnt, då gjorde jag lite intervjuer och några hörde av sig och ville samarbeta. Sen exploderade det i mars i samband med att vi öppnade vår webbshop och lanserade våra armband. När vi inledde samarbete med Djurgården och ambassadörerna blev det också en sån boom.

Vad har det betytt för projektet att så stora namn som Filip och Fredrik och Emma Igelström ställt sig bakom som ambassadörer? – Innan de var med som ambassadörer hade jag en räckvidd på 700 000 besökare på sociala medier och ungefär 100 000 besökare på hemsidan. Efter de kom med och stöttade projektet så har det, efter ett år, varit 11 miljoner besökare på vår facebooksida och strax över en miljon unika läsare på hemsidan. Så det har gett ett stort genomslag.

Hur har det stora gensvaret påverkat dig personligen? – Detta är numer mitt jobb, och det har gått så bra att jag kan göra det på heltid. Sen är det fantastiskt inspirerande och motiverande att unga hör av sig med sina historier om hur projektet har hjälpt dem.

Vilka problem kring ungas psykiska ohälsa tycker du är viktigast att rikta in sig på för politiker och sjukvård? – Informationen. Man lära sig om psykisk ohälsa tidigare i skolan, och lära sig hur kan man förebygga på egen hand och hjälpa folk i sin närhet. Alla vet att man ringer 112 när man brutit benet men det är få som vet var man hör av sig om man mår dåligt.

Vad händer härnäst? – Det kommer bli nåt spännande både i Kalmar och nationellt. Vi håller på och planerar en stor nationell gala kring psykisk ohälsa som ska hållas nästa höst. Vi funderar också på göra något liknande fast i mindre skala här i Kalmar.

Relaterade artiklar