Butikerna redo för anstormning: "Lär bli fullt ös"

En av årets största shoppingdagar är här – butikerna i Kalmar är laddade.

delningar

Under fredagen är det dags för en av Sveriges största shoppingdagar – Black Friday. Det är ett fenomen som härstammar från USA. Black Friday infaller dagen efter Thanksgiving, den fjärde fredagen i november. Black Friday började spridas från USA till andra länder runt 2010 och sedan några år tillbaka har fenomenet etablerat sig även i Sverige.

I Kalmar laddar butikerna för fullt och på MQ i Baronen kommer man hålla öppet extra länge.

– Vi kommer att ha öppet mellan 08:00 och 19:00, säger Sofia, som är säljare.

Black Friday har numera blivit ett startskott för julhandeln och många butiker har förberett sig länge.

– Vi har laddat hela veckan, med planering från förra veckan. Vi kommer att ha halva priset på utvalda varor och vi har kört med Black Week hela veckan med 20 procents rabatt på utvalda varor, säger Annika som är butikschef.

Hur mycket betyder Black Friday och hela den här veckan för er?

– Jag tror att veckan, fram till idag, inte har betytt så jättemycket. Vår kundklubb får ju mejl och SMS angående rabatterna, men det är under fredagen och helgen som det smäller.

Förra året var det mycket folk i Baronen, men många lockades till H&M som dagen innan slagit upp portarna för sin nya butik.

– Försäljningen led lite på det, men jag tror att vi kan få mer försäljning i år, när det bara smäller till för alla butiker samtidigt, avslutar Annika.

Vid Kvasten och inne på Stadium har butiken piffats till för att kunderna ska få en extra härlig shoppingdag.

– Butiken ska vara tipptopp, "säljig" och full med erbjudanden. Vi har ballonger och vi kommer att ha lite happenings ute på gatan, säger Lina Johansson som är säljledare på Stadium

Även på Stadium har man haft Black Week där erbjudandena har avlöst varandra, men just fredagen är en dag som man längtar lite extra till.

– Det är ju en jätterolig dag, en av årets största dagar. Många handlar sina julklappar och förbereder inför julen och så vidare. Det är mycket folk, lite kaos, men det är jätteroligt. Folk är glada och många har blivit medvetna om den här dagen också, säger Lina.

Black Fridays betydelse för Stadium och butikerna i stan har ökat successivt då handeln förflyttas till internet och till stora köpcentrum.

– Det är nu folk kommer ut och handlar sina julklappar och man säljer jättebra och det är klart att Black Friday gynnar handeln. Det är alltid lite tufft med cityläge, vi tävlar ju mot de andra ytterområdena och man får ju in folket lite till stadskärnan också. Så det är en viktig grej som gynnar handeln inne i stan.

Hur har ni förberett er?

– Vi har försökt fixa en inspirerande butik så att folk hittar det dem söker också att vi kan beställa hem från vår nätbutik där vi har ett större sortiment än i butiken så att vi kan ordna hem det så att kunderna kan få det dem vill ha.

Sedan tidigare i höst ligger numera butiken SakligheterStorgatan och för dem blir det historiens första Black Friday.

– Det lär bli en galen shoppingdag. Vi kör ju både fredag och lördag, men fredagen i synnerhet. Vi har ju alltid rätt sak till rätt pris, men under Black Friday blir det helt enkelt lite bättre. Vi drar ned i stort sett hela sortimentet med 20 procent, säger Sebastian Westerlund, ägare.

Klockan 08:00 öppnar man upp dörrarna och bjuder besökarna på frukost och stänger gör man inte förrän klockan 19:00.

– Vi kommer att ha vissa deals som bara gäller imorgon som man absolut inte vill missa, några få saker men med otroligt bra priser. Så det lär bli fullt ös.

Ni är ganska nya, hur mycket har ni sett fram emot den här veckan i allmänhet och Black Friday i synnerhet?

– Varje dag är en rolig dag för oss, men Black Friday är ju speciell. Det är alltid roligt att tackla de stora dagarna och högtiderna. Det blir som ett litet startskott för julhandeln så det är klart att vi är taggade och laddade. Men det som är roligast är att kunna erbjuda kunderna ett riktigt bra sortiment till bra priser.

Sofia, säljare på MQ och Annika, Butikschef på MQ.

Lina Johansson, säljledare på Stadium.

Sebastian Westerlund, ägare Sakligheter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar