Laddar

Byggprojekt för naturen: ”Vi vill ge dem något lite extra”

I september är det säljstart för byggprojektet Lärkvidden. Ett miljövänligt boende i fas med naturen.

delningar

Precis intill Alvaret vid Byrum kommer åtta parhus, kombinerat 16 hus, att byggas. Projektet som kallas ”Lärkvidden” kommer bilda en egen modern liten by mitt i Ölands natur.

Varje hus kommer vara 80 kvadratmeter stort och kommer ligga på ett fastpris på 2 500 000 kronor.

Ansvarig för försäljningen av husen är Johan Holmgren, mäklare hos Eklund Stockholm New York. Enligt honom har intresset för husen varit enormt, och intresselistan är redan överfull.

– Jag har redan nu en lista på fler intressenter än vi har hus. Det kommer vara först till kvarn och jag tror att det kommer säljas väldigt snabbt när väl allting är klart, säger Johan.

Vad beror intresset på?

– Det är arkitekturen och läget på Öland. Det är ett naturnära och härligt läge, där Öland är som finast.

Vasco Trigueiros, arkitekten som tecknat Lärkvidden, vill att de boende ska se Lärkvidden som en plats där man kan bo året runt, då naturen på Öland är vacker under alla årstider.

– Husen är tänkta som fritidsboende, men jag tycker att Öland förtjänar att man på något vis bor och vistas mer än bara sommartid. Jag tycker att Öland är en åretruntö, säger Vasco.

Planen bakom Lärkvidden är att bygga eko-boenden och göra fler människor medvetna om naturen, inte minst de som köper husen. De som flyttar in ska uppskatta och värna om naturen, likt hur de kommer värna om sina hus. Husen är klädda i lärkpanel, vilket gör att de smälter in i naturen, och hela konstruktionen är miljövänlig.

– Vi vill ge dem något lite extra. Om man värnar mer om sitt hus kommer man säkert värna om naturen runtikring, säger Vasco.

Den speciella formen kommer ifrån det öländska landskapet. Raukar och övriga normaliteter från naturen är inspirationsobjekt som enligt Trigueiros architectures hemsida ”blir förvandlade till små skulpturer i landskapet”.

– Likt konstnärer blir vi arkitekter väldigt inspirerade av formationer i landskapet. Arkitekturen i sig, de starka skulpturala formerna. Det här är inte långt ifrån ett vanligt hus, men det är lite som med stenar, säger Vasco.

– När vinden blåser och skulpterar stenarna, fortsätter han, så visar sig former som kanske ser väldigt spännande ut. Då är det naturen som formar, men nu är det människan som formar utefter naturen.

Säljstarten är tänkt efter sommaren. Enligt Johan Holmgren finns det inget specifikt startdatum, men i september kommer mäklarbyrån börja ringa runt utefter intresselistan.

– De som bor i de här skulpturerna mitt i naturen kommer känna att allt faller på plats, säger Vasco Trigueiros.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.