Laddar

Camilla räddade fyraårings liv på Äventyrsbadet

Söndagsutflykten höll på att sluta i tragedi. "Jag handlade instinktivt", säger Camilla Eriksson.

delningar

I söndags eftermiddag besökte Camilla Eriksson Äventyrsbadet i Kalmar tillsammans med sina barn. Plötsligt såg hon hur flera vuxna samlades kring ett till synes livlöst barn. 

– Jag var på den grunda delen när jag såg barnet. Jag har gått hjärt- och lungräddningskurser vid flera gånger och tyckte inte det såg ut som de handlade rätt. De vågade liksom inte riktigt ta tag i barnet så jag sprang dit, säger Eriksson, som tidigare har jobbat som undersköterska på sjukhuset.

– Först gjorde jag Heimlichmanövern en gång och dunkade henne sedan i ryggen ett antal gånger. Då såg jag hur vatten och vitt slem kom ut ur munnen. Sedan vände vi henne om och då andas hon för egen maskin. Vi skrek att de skulle ringa efter ambulans. Hon var medvetslös och helt lilablå i ansiktet, berättar Eriksson.

Efter några minuter kom ambulansen och barnet och familjen åkte i väg till sjukhuset. Då hade fyraåringen återfått medvetandet och kunde prata.

Jag handlade instinktivt och jag visste att när det är barn inblandat är tiden extra viktig. Att jag har varit med om liknande krissituationer på sjukhuset tror jag var till stor hjälp.

– Efteråt undrade jag hur det hade gått och var såklart skärrad. Nu i efterhand känner jag även en viss stolthet över att jag agerade som jag gjorde, säger Eriksson.

Efter händelsen hittade systerdottern till mamman i familjen Camilla på Facebook och tackade henne för ingripandet.

– Hon skrev på Facebook och och sa att mamman ville få kontakt med mig. Vi får se om vi kanske träffas framöver, säger Eriksson.