Catarina vill bli bäst i Sverige på bröllopstårtor

Catarina Esbjörnsson gör rosor i socker som är så skira och verklighetstrogna att man aldrig hade kunnat tro att de går att äta.

delningar

För två år sedan gifte sig Catarina Esbjörnsson med sin man och då hon bakat mycket i under hela sitt liv så kom hon på att hon skulle testa att göra sin egna bröllopstårta.

– Jag tittade mycket på Youtube och lärde mig genom att följa efter. Jag blev så himla biten på att göra tårtor efter det, berättar hon.

Det började med att Catarina gjorde tårtor åt kompisar men det kom snabbt fler och fler beställningar vilket gjorde att hon nyligen slutade sitt jobb som assistent och numera gör tårtor på heltid.

– Det var inget svårt beslut att ta. Jag har haft företag sedan jag var 22 och vet hur mycket jobb man måste lägga på det.

 

Och många timmar i köket har det blivit. Catarina har nämligen valt att specialisera sig inom en av de svåraste teknikerna som finns när det kommer till att göra dekorativa blommor i sockerpasta. Varje ros tar minst en timme att göra vilket resulterar i en blomma som man aldrig hade kunnat tro är något annat en verklig.

– Jag eftersträvar att få dem så verklighetstrogna som det går, man ska inte kunna se vid första anblicken att de är gjorda av socker. Jag brukar plocka in blommor och sedan plocka isär dem för att komma in till pistillerna och kunna se hur de är uppbyggda. Vi är inte så jättemånga som håller på med den här tekniken, jag tror att jag är ensam i Småland om att göra det, säger Catarina.

Det är troligtvis inte alla som hade haft tålamodet att göra det som hon gör.

– Det är väldigt avkopplande för mig att sitta och pilla med blommorna samtidigt som jag lyssnar på radio, jag har alltid tyckt att det är roligt. Men den bästa delen är helt klart att sätta ihop tårtan, det är magiskt att att få se den hel.

 

Catarina har ett gäng utställningstårtor uppradade hemma i ladan på gården i Lättorp där hon har sitt kök och kreativa hörna. Utsidan av varje tårta är gjord i socker för att hon ska kunna visa upp dem för bröllopspar när de kommer för att ha tårtprovning.

– Just nu är det väldigt trendigt med de spikraka kanterna, det ska inte längre se ut som en bullig prinsesstårta. Kunderna gillar när det är stilrent men ändå lite glamour över det.

Insidan på visningstårtorna består av frigolit och inte Catarinas populära hallon- eller passionfruktsmousse.

– Smakerna som jag säljer mest av är de som jag jobbat hårdast med att få fram. Det är mina egna recept och jag använder bara äkta smör och dyra råvaror. Jag har bestämt mig för att jag inte ska ta några genvägar utan satsa på kvalité.

 

Catarina är i stort sett självlärd tack vare internet när det kommer till att göra tårtorna men har även gått kurser hos några av världens bästa för att sedan själv kunna lära ut sitt hantverk till andra under det mindre stressiga vinterhalvåret då inte lika många gifter sig. Under sensommaren ska hon på en av världens största mässor i Birmingham för att lära sig allt om de senaste trenderna och teknikerna.

– Jag lever som i en tårtbubbla och tar hela tiden inspiration med hjälp av mobilen från de finaste tårtorna i världen. Jag har väldigt höga ambitioner och siktar på att bli en av de bästa i Sverige. Men jag skulle aldrig vilja tävla i tävlingar som Tårtslaget, jag är inte en tv-person, säger Catarina och skrattar.

 

Förutom bröllopstårtor så gör hon också en hel del tårtor till födelsedagar och framför allt dop.

– Just nu är det extra populärt med luftballonger och enhörningar på doptårtorna. Sedan ska det ju vara väldigt gulligt med söta små nallar och elefanter. Jag skulle säga att föräldrar som är mellan 25-30 år vill lägga mycket pengar på en fin doptårta, det har blivit vanligt att göra det.

 

Genom att göra fantastiska tårtor får Catarina vara en del av de dagar som många människor anser vara de bästa i deras liv. Än så länge har hon haft tur och inte stött på någon ”bridezilla”.

– Ibland har kunderna önskemål och ibland får jag fria tyglar. Jag har haft en sån enorm tur med fantastiskt trevliga och ljuvliga kunder men jag har hört historier från kollegor som gör mig skräckslagen, berättar hon.

Att få se brudparen bli så glada över hennes tårtor är det som driver henne framåt.

– Det är lite som att jag själv gifter mig hela tiden faktiskt. Jag blir lika glad som de blir. Jag hade en brud som ställde sig och hoppade när hon fick se tårtan. Det känns fantastiskt att kunna göra andra så glada och man delar den glädjen varje gång, avslutar hon.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.