Centrumutvecklaren välkomnar nya parkeringsplanen: "Värna om levande stadskärna"

De omtalade förändringarna har klubbats av politikerna.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På måndagens kommunfullmäktigemöte klubbades den nya parkeringsplanen för Kalmar city igenom. Priset på busskort ska sänkas, månadskortet på bilparkeringar slopas och taxan för att parkera bilen höjas. Handlingsplanen som presenterades i början av maj har mött både ris och ros, men hos handlarna i Kalmar City – var beslutet varmt välkommet.

– Vi ska värna om Kalmars levande och attraktiva stadskärna genom att skapa en ökad tillgänglighet och bättre förutsättningar för både besökare, näringsliv och invånare oavsett om vi väljer att ta bilen, bussen eller cykeln hit, skriver Lisa Söderholm, centrumutvecklare i ett meddelande.

Den nya parkeringsplanen innebär flera stora förändringar. Bland annat kommer kostnaden att busskort att minska från 730 kronor till 500 kronor i månaden. Avgiftstiderna ökar från 9-15 till 9-18. Taxan ökar också från 5 samt 10 kronor i timmen till 7 respektive 14 kronor i timmen.

Allra närmst citykärnan kommer dessutom 30 minuters gratisparkeringar att finnas och felparkeringsavgifterna kommer att öka från 200 kronor till 500 kronor.

– Det innehåller fler tillgängliga parkeringar till våra besökare och kunder, gratis parkering hela helgen, två nya p-hus, flera olika sorters pendlarparkeringar för oss som arbetar här, cykelpool och billigare busskort för hållbara resvanor och mycket annat.

– Åtgärder som gör att alla kan ta del av det fantastiska utbud vår stadskärna har att erbjuda även i framtiden i takt med att staden växer, attraktionskraften ökar och vi blir fler och fler som vistas på platsen, säger Lisa Söderholm.

FAKTA

Åtgärder på kort sikt:

- Tidsreglerad gratis parkering på röd kantstensparkering (30 min, p-skiva)

- Tidsreglerad gratis parkering på lördagar (3 timmar)

- Den nuvarande 30-dagarsbiljetten ersätts med dagsbiljett för 30 kronor per dag på Kvarnholmen, 20 kronor per dag i ytterområdena och 10 -kronor per dag på pendlarparkeringen på Ängö

- En ny tillfällig parkering anläggs på Ängö för pendlare och verksamma, ca 200 p-platser, samt cykelparkering med lånecyklar för pendlare

- Antalet besöksparkeringar ökas genom att cirka 125 platser på Lustgården och cirka 60 platser i Cellgraven blir 3-timmars besöksparkering.

- I samarbete med KLT på försök sänka kostnaden för ett månadskort till 500kr samt hitta system såsom exempelvis klippkort och kombokort

- Avgiftstiden ändras från klockan 9–15 till 9–18.

- Parkeringsavgiften ändras från 5 till 7 kr/timme och från 10 till 14 kr/timme.

- Kantstensparkering vid Östra Sjögatan mellan Fiskaregatan och Norra Långgatan blir röd parkeringszon

- Slottsparkeringen blir grön parkeringszon med undantag av 30-40 platser som blir 7-dygns (30 kr/dag).

- Felparkeringsavgifterna ökas från 200 kr till 500 kr för att öka effektiviteten i parkeringsanläggningarna och öka trafiksäkerheten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar