Crona vill ha revansch: "Bara upp till mig själv"

A-lagsdebut under 2017 men i fjol blev det inte en enda minut för 18-åringen – nu hoppas han på ett bättre 2019.

delningar

När Edvin Crona var 14 år gammal lämnade han sin moderklubb Ljungbyholms GoIF för att testa vingarna i Kalmar FF. Redan när nyss hade fyllt 16 år gjorde han sin a-lagsdebut då han hoppade in i en träningsmatch mot SJK. Strax därpå skrev Crona på ett fyraårskontrakt med Kalmar.

Den 27 april gjorde Crona sitt första framträdande på Guldfågeln Arena för a-laget.

Säsongen 2017 visade sig dock bli den då 17 år gamla pojkens genombrott. Crona fick redan i allsvenskans fjärde omgång göra sitt första framträdande i den högsta serien. Även två startade matcher hanns med innan han på grund av skador och tuffare konkurrens petades från a-truppen. Resterande del av 2017 blev det endast spel i Kalmars U19-lag.

– Det gick bra under våren. Jag spelade med U17-landslaget och gjorde debut i allsvenskan. Sedan fick jag problem med en baksida i samband med att Nanne kom tillbaka. Hela hösten gick knackigt och jag fick träna med U19, berättar Edvin.

Den 16 maj 2017 gjorde Edvin sin första match från start i Allsvenskan.

Under säsongen 2018 fortsatte problemen och Edvin kände att han inte riktigt kom i form under våren.

– Jag blev kvar i U19. Det gick inte så bra under våren. Jag var inte riktigt i form än, varken fysiskt eller spelmässigt. Under hösten kändes det bättre fysiskt och jag fick flyt i allting, säger Edvin.

Nu har Henrik Rydström tvingats lämna Kalmar FF och Magnus Pehrsson kommer att ha hand om a-laget. Pehrsson har berättat i media att han kommer att vilja satsa på de unga talangerna som finns i föreningen.

– Jag tror det kommer bli bra med Magnus Pehrsson. Har har tränat flera stora klubbar och även varit förbundskapten. Jag hoppas att han kan utveckla föreningen. Om jag får en chans tror jag att det kan bli bra för mig. Jag hoppas så klart på att jag kan komma tillbaka till a-laget, men det är bara upp till mig själv, säger Edvin.

Den 25 januari fyller Crona 19 år. Han har varit ledig under några veckor men har tränat hårt på egen hand. Det har varit styrketräning och konditionspass som stått på schemat. I sommar tar han studenten från ekonomiprogrammet på Stagneliusskolan och efter det är planen att kunna fortsätta satsa på fotbollen.

– Redan när jag gick i ettan så tränade jag med a-laget. Då var det mycket frånvaro i skolan. Men jag har fått mycket stöd från lärarna. Det är viktigt att jag har en utbildning att luta mig tillbaka på. Nu när jag tränat med U19 har det varit enklare med skolan. Jag har kontrakt över 2020 så jag har tid på mig att visa vad jag går för, säger Crona.

Om 2019 blir ditt år, hur ser det ut då?

– Förhoppningsvis får jag börja träna med a-laget. Om jag gör det bra så hade det varit roligt att följa med på träningslägret till Turkiet. Men som sagt, det är bara upp till mig själv. Jag känner att jag har kapaciteten, men jag måste få ut den också. Sen vill jag spela i allsvenskan, så klart.

FAKTA

Edvin Crona

Ålder: 18 år.

Klubb: Kalmar FF.

Moderklubb: Ljungbyholms Goif.

Position: Anfallare

Kontraktslängd: Över 2020.

Landslagsmeriter: 16 matcher i U17-landslaget, 7 mål. 2 matcher i U19-landslaget, 1 mål.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar