Laddar

Cyklar Sverige runt för barns rättigheter

Jonas Paulman cyklar Sverige runt och planterar träd för att manifestera för barns rättigheter. På onsdagen startade cykelfärden från Kalmar till Borgholm, där ytterligare ett barnträd planteras i dag.

delningar

Sedan starten i Göteborg den 25 maj har eldsjälen Jonas Paulman hunnit cykla omkring 50 mil: Först ned till Malmö, upp längs östkusten via Karlskrona och på tisdagseftermiddagen anlände till Kalmar, där han övernattade.

Men varför all denna cykling? Det är femte året i rad som Stockholmaren Jonas Paulman genomför sin cykelresa genom Sverige för att uppmärksamma barns rättigheter.

Det gör han genom att i samarbete med kommuner och organisationer plantera träd, Barnens träd, på olika orter. På en plakett intill trädet finns budskapet från FN:s Barnkonvention.

– Det här är mitt livsprojekt. Jag är själv en av dem som staten bad om ursäkt för den vanvård jag fick som liten. När jag inte fick kärlek och omsorg som liten så brukade jag krama ett träd, för till skillnad från de vuxna så stod det alltid kvar. Trädet blir därför symbolen för barns rättigheter, säger Jonas Paulman till 24Kalmar.

Vi når honom medan han sitter på cykeln på väg upp till Borgholm, där ytterligare ett träd har planterats. Under de fem år han varit aktiv har han hunnit plantera 105 träd runt om i Sverige – Barnens träd i Borgholm blir det 105:e.

Men cyklingen då, hur går det? – I dag är det medvind  och lite molnigt, så det är helt okej cykelväder. Min fot är lite svullen efter en krasch ner mot Malmö, så den känner jag av lite – men det håller.

Hur kommer det sig att du väljer att ta dig fram med cykel? – Det har jag alltid gjort, även när jag tidigare har samlat in pengar till SOS Barnbyar och Barncancerfonden. Men det här projektet är något som kommer från hjärtat. Jag har inte ens träningsvärk.

Efter planteringen av Barnens träd i Borgholm cyklar Jonas tillbaka till Kalmar (där ett träd troligen kommer att planteras nästa gång han gör sin cykelturné) och sedan upp till Västervik, Norrköping, Söderköping, Nyköping, Södertälje – och slutligen målgång på Hamngatan i Stockholm, där ett träd kommer att planteras inne i en butik.