Laddar

Dålig väg stoppar utgrävningarna – Länsmuseet startar insamling

De senaste årens upptäckte vid Sandy borg har fått stor uppmärksamhet. Men vägen ner till borgen måste rustas upp. "Insamlingen är helt avgörande".

delningar

24Kalmar har tidigare rapporterat om de fynd och upptäckter som arkeologerna har gjort vid Sandby borg. Bland annat de överraskande fynden från vad som tros vara Sveriges äldsta glasverkstad och guldfynd från utgrävningarna 2010.

Detta har också lett till ett stort intresse hos allmänheten och turister för att själva besöka borgen. Dock är vägen ner ditt i alldeles för dåligt skick. Tillgängligheten har tidigare varit utsatt för kritik från besökare.

Vägen måste förstärkas, grusas och förses med mötesfickor. För att få ihop pengar har Kalmas läns museum startat en insamling samt bildat en ideell förening, ”Sandby borgs vänner”.

– Insamlingen är helt avgörande för all form av fortsatt arkeologiskt arbete vid borgen, säger projektledaren Helena Victor i ett pressmeddelande.

Årets planerade utgrävningar har nu skjutits upp tills vägen är åtgärdad. Man beräknas behöva samla ihop omkring 500 000 kronor för att rusta upp vägen.

Förutom arkeologiskt arbete så tror museet att det blir svårt att få till visningar och andra publika aktiviteter utan en ny väg.

Den ideella föreningen ska nu samla ”intresserade människor för en gemensam sak”. Syftet är att ”tillgängliggöra, vårda och fördjupa sig i Sandby borg”.

– Vi ser det som ett fantastiskt sätt att kanalisera det stora intresset som finns för borgen, och låta vanligt folk vara med och engagera sig i platsen och dess arkeologi på lång sikt, säger projektledaren Ludvig Papmehl-Dufay, en av initiativtagarna.

Mer information om insamlingen hittar du här.

Relaterade artiklar