Laddar

Därför ska du skippa bakispizzan

Nyårsdagens populäraste mat är som bekant pizza – men är det verkligen ett lämpligt val?

delningar

Nyårsdagen har genom åren sakta men säkert blivit den dag på året då det beställs flest pizzor i Sverige, och vissa påstår att maträtten fungerar som ett bra botemedel mot bakfyllan från nyårsfirandet.

Men med tanke på att bakfylla är ett resultat av omskakad vätskebalans och brist på vitaminer och mineraler kan man ifrågasätta om pizzan verkligen är det mest lämpliga alternativet för att hitta tillbaka till formen efter en festkväll.

Nedan finns fem tips på alternativ som fungerar bättre än en pizza när bakfyllan ska botas:  

1. Ägg

Ägg innehåller taurin som är bra mot de leverskador du kan få av att dricka alkohol. En äggmacka eller äggröra är utmärkta alternativ.

2. Citrusfrukter

En apelsin eller ett par glas citronvatten innehåller mycket C-vitamin, något som kroppen får brist på när du dricker alkohol. Studier visar även att C-vitamin hjälper kroppen att förbränna etanolen i alkoholen snabbare.

3. Spenat och banan

Både spenat och banan innehåller kalium, något som är nödvändigt för att kroppen ska fungera optimalt. När du dricker alkohol bryts kalium ner, och behövs då fyllas på. Bananpannkakor eller spenatsoppa är bra. Vill du ändå tvunget äta pizza? Ta då en med spenat på.

4. Inlagd gurka

Inlagd gurka innehåller bland annat natrium. Ett ämne vi förlorar när vi dricker alkohol. Natrium reglerar nervsystemet och hjälper även kroppen att absorbera vätska när den är som mest i behov av det.

5. Blåbär

En tallrik blåbär med mjölk är väldigt gott, och ett bra alternativ när du är bakis. Blåbär innehåller elektrolyter som påverkar cellernas vätskebalans.

Källa: Hänt.se

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.