Laddar

Därför stänger de butiken: ”Internet tar över”

Det är inte lätt att driva en småbutik i centrum när allt fler väljer att handla över nätet.

delningar

I onsdags skrev 24Kalmar om att Metra Textilier på Västra Sjögatan i Kalmar kommer att upphöra den 30 maj. Den stora anledningen till varför ägarna har tagit det beslutet är konkurrenterna på internet.

– Det är ju så att de flesta fysiska butikerna försvinner då internet tar över mer och mer. Vi har märkt en stor skillnad bara det här senaste året. Precis som när man köper en jacka så kommer man in i butiken för att titta på varan men beställer den sen via nätet för att spara några kronor, säger Pia Thuresson, delägare och personal i butiken.

– Vi hade kunnat ha en butik som ett stort varufönster men vi har valt att enbart köra på fysisk verksamhet då det hade krävt mer personal och tid att utveckla en nätbutik för oss, fyller maken Thomas Thuresson i, som även han är delägare.

Pia menar att vill man ha kvar småbutikerna i centrum så kanske man också får vara beredd på att betala en tia mer.

– Idag är det ju också så populärt med närodlat, ekologick och hållbart men man kan ju undra hur hållbart det egenligen är att beställa på nätet för att sedan få det levererat med båt eller flyg till dörren. Det är bara att gå till sig själv, det är ju trevligt att gå runt i småbutiker men hur mycket handlar man faktiskt från dem, säger Pia.

Det har inte heller funnits några planer på att försöka få butiken såld.

– Vi har sett att kundfloran har ökat med kunder från Gotland, Oskarshamn, Växjö och Karlskrona vilket är kul men det räcker inte. Det är ingen som är intresserad av att köpa en sån här verksamhet, säger Thomas.

Kunderna har redan beklagat sig över att man valt att stänga ner butiken.

– Det är jättemånga som kommer med kommentarer om att det är jättetråkigt att det inte kommer finnas någon mer tygbutik. Sedan vi tog över har vi vänt det här till en fin och modern tygbutik som har bra produkter med kvalité och förhoppningsvis trevligt bemötande. Vi känner själva ingen personlig anknytning till butiksnamnet Metra men det är klart att många Kalmarbor som bott här i många år tycker att det är extra tråkigt.

Pia kommer att sakna kundkontakten mest av allt men ser fram emot att äntligen kunna ta semester.

– Kundkontakten har drivit mig och det har varit en väldigt trevlig verksamhet att jobba i och det är tråkigt att den nu försvinner men så är det ju ibland. Nu har vi hållit på med den här verksamheten alla dagar i veckan i ett visst antal år. Det har inte varit semester på många år men nu blir det det, på studs, avslutar hon.

Metra kommer att ha öppet och sälja tyger fram till den 30 maj.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.