Laddar

De köpte drömkvarnen: ”Blev helt tokig i den”

Strandtorps kvarn blev en av Hemnets mest klickade annonser. Ett par från Öland blev de lyckliga köparna. "Det känns bra, vi är jätteglada".

delningar

I slutet av juni lades Strandtorps kvarn ut till försäljning. Kvarnen byggdes på mitten av 1800-talet var i drift till omkring 1930. Den var tidigare känd som ”Våffelkvarnen” och från 70-talet fram till 2012 drevs det kafé där.

Sedan dess har det använts som fritidsboende. När annonsen lades ut fick den stor uppmärksamhet och till slut var det två ölänningar som slog till. Andrea Karlsson och hennes sambo Björn Nilsson är numera kvarnägare.

– Det känns bra, vi är jätteglada. Jag blev helt tokig i kvarnen när jag såg den för första gången. Vi åkte och tittade och fastnade för den direkt, säger Andrea till 24Kalmar.

Vad var det som gjorde att ni fastnade för kvarnen?

– Det är ett väldigt unikt objekt. Vi skulle aldrig köpa någon vanlig sommarstuga. Om någon skulle kunna göra det bra med kvarnen så är det vi.

De har varit ett par i ungefär sju år och för tre år sedan köpte de en 1800-talsgård i Lenstad mellan Skogsby och Gårdby. Där har paret renoverat flitigt och nu är det dags för ett nytt renoveringsobjekt.

”Orkar vi verkligen det här igen?” var det första min sambo sa. Det är såklart att vi gör svarade jag. Det kommer att krävas mycket men det är inte ett lika stort arbete som det vi redan har gjort med gården, säger Andrea.

– Vi ska börja med att göra kvarnen beboelig. Det kommer att ta tid och det behövs göras en hel del. Men vi är händiga båda två, annars hade det inte gått att köpa kvarnen.

Hur känns det att som ölänning nu vara ägare till en stor kvarn?

– Jättebra. De som sålde sa att det var väldigt glada att det var just två ölänningar som köpte den.

Hur har nära och kära reagerat på köpet?

– De tycker att det är hur kul som helst, vi fick jättemycket reaktioner igår när vi la ut det på sociala medier. Jag har även gjort ett Instagramkonto för kvarnen, där ska vi lägga upp allt som har att göra med renoveringen.

Kvarnen har fyra våningar med tre rum och ett kök. Det finns en altan som sträcker sig runt hela kvarnen med vidsträckt utsikt. Tomten är på totalt 13 000 kvadratmeter och innehåller ett flertal fornlämningar.

Det fanns en del spekulanter men slutpriset stannade på utgångspriset, 1 395 000 kronor. Tillträdet ska se i slutet av sommaren. Sedan väntar en rejäl renovering innan kvarnen kan förvandlas till ett drömlikt fritidsboende.

– Vi är bra tillsammans. Jag kommer ofta med idéerna och sedan är det Björn som utför dem. Men jag är bra på att måla och så, säger Andrea med ett skratt.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.