De kvinnliga artisterna lyfts fram på Öland Roots: "Belysa en felaktig norm"

Till vänster: Rebecka Serpan(svart linne) tillsammans med arrangörer av Öland Roots. Till höger: Artisten Adeé som kommer till festivalen i sommar.

Inför årets festival har arrangörerna satsat på jämlikhet och jämställdhet.

delningar

Den 10-13 juli arrangeras reggaefestivalen Öland Roots i Sandbergen Öland. På årets festival dyker det upp hela 28 artister som bland annat är från Sverige, England, Jamaica och Sydafrika. Något som är annorlunda inför årets festival är att det är endast kvinnliga frontfigurer som kommer att uppträda.

– Inom musikbranschen finns det en myt om att det inte finns tillräckligt med bra kvinnor som håller konstnärlig kvalité och en bra nivå. Men när vi började boka insåg vi att det fanns så sjukt mycket bra kvinnor som frontar. Från att tänka att det inte fanns tillräckligt, som den här normen säger så förstod vi att vi hade fel. Vi måste ändra oss och testade att fylla en hel line-up som blev extremt bra, med stora namn och stora artister av bra kvalité. Det är klart vi kör tänkte vi då. Det är ett bra avstamp för att belysa en felaktig norm som finns i musikbranschen. En satsning för jämlikhet och mer jämställda scener, säger Rebecka Serpan, en av arrangörerna av Öland Roots.

Tanken är att festivalen ska bli mer jämlik och att det ska vara hälften män och hälften kvinnor. Många av musikerna som uppträder bakom frontfigurerna är män.

– Vi får göra en analys efter festivalen och se hur det har gått. Vi vet inte riktigt än hur många som är musiker. Vi har fått mycket positiv respons och festivalen får både uppmärksamhet, både internationellt och nationellt eftersom det inte finns någon som har gjort en sådan här line-up tidigare. Det blir ett starkt rootsår, säger Rebecka. 

Är det någon artist som du ser extra mycket fram emot? 

– I år finns det extremt många som är bra. Det är nästan svårt att välja. Jag ser jättemycket fram emot Koffee. Hon är ett 18-årigt stjärnskott från Jamaica. Även Etana som har en melodisk och stämningsfull musik som passar en bred målgrupp. Det är många artister i år som passar för undergroundreggaenördar. En del bokningar är exklusiva och unika att få till. Till exempel Dezarie som endast har gjort en spelning tidigare i Europa. Det är också superkul att Syster Sol kommer, det är en efterfrågad spelning. Hon kommer köra mycket Syster Sol-klassiker. Cherrie och Cleo är också bra artister, säger Rebecka.

FAKTA

Här är alla artister som ska spela på Öland Roots 10-13 juli 2019:

* Queen Africa & Roots Harmonics band

*Koffee & The Raggamuffins

*Marcia Griffiths & Roots Harmonics band

*Dezarie

*Ayla med band

*Cherrie

*Cleo & Original gangband gang

*Syster Sol & Kichingaz band

*Etana & Raw Soul Rebels band

*Hollie Cook

*Mo’ Kalamity & The Wizards

*Ikaya & Roots Harmonics band

*Aurelia Dey & Alpha crew

*Juliette Ashby & Redhut Riddim band

*Reemah & Tworoots band

*Etzia & Hot This Year band

*Mamma Dunder

*Stina Velocette

*Adeé

*Lili & The Ugly Souls

*Oya Rrriotsamba

*Mother Lake

*Azca Kweeband

*Kajsa Karp & The Uplifts

*Sisters of Reggae

*Kippshu

*Dj Miss Jen

*Roots Daughters

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar