Laddar

De ska springa från fyr till fyr: ”Det blir lite som Forrest Gump”

Från fyr till fyr på Öland. Från Långe Erik i norr till Långe Jan i söder. Ölänningen Ulf Petersen och Niklas Andersson ska springa de 17 milen på tre dagar i sommar. "Vi gör det för en god sak, alla får haka på. Det blir lite som Forrest Gump", säger Petersen.

delningar

Ölänningen Ulf Petersen bor i Stockholm men i sommar kommer Mörbylångasonen tillbaka till Öland och tar med sig Kalmarbon Niklas Andersson – och springer fyr till fyr.

Petersen och Andersson börjar vid Långe Eriknorra Öland när solen går upp den 20 juli och ska sedan ta sig de cirka 17 milen och gå i mål vid Långe Jan den 22 juli.

Hur får man en sådan här idé? – Det var jag som kom på det och man måste nog vara lite dum och korkad att inte bara komma på idén – utan även att gå vidare med den. Men det ska bli jättekul att få springa på Öland och se ön på ett lite annat sätt än vad man kanske är van vid, säger Ulf Petersen.

Vad har ni fått för reaktioner längs vägen? – Att det är ganska coolt. Vi har fått med en tredje löpare i Martin Gustavsson och vi hoppas på fler. Vi gör det för en god sak också, vi samlar in pengar till ”Min stora dag” under löpningen, alla får haka på. Det blir lite som Forrest Gump, haha, säger Ulf Petersen.

Tanken är att första övernattningen sker i höjd med Lundegård i Borgholms kommun och den andra runt Haga Park i Mörbylånga kommun. En följebil transporterar vätska, näring och lättare personlig packning för kommande etapper.

– Sträckan från Lundegård till Haga Park är något längre än den första, 6,5 mil, men det ska inte vara några problem, det är väl mest nedförsbacke, haha, säger Niklas Andersson.

Hur tacklar man det här mentalt? – Man får dela upp det, i stort sett blir det ett maratonlopp per dag, lite längre. Det är så vi får bryta ner det, fortsätter Andersson.

Ulf Petersson var tidigare synonym med fotboll på Öland. Nu är det bara löpning som gäller.

– Det började på en skidsemester i Sälen för runt två år sedan – när jag skulle hyra skdutrustning och de ställde in bindningen efter vikten på mig. Vågen visade 93 kilo och då gick det upp ett ljus för mig. Jag som alltid hade legat under 80 tidigare. Det var startskottet för mig. När jag slutade spela fotboll kom vikten smygande. Jag orkade 2,5 kilometer första gången jag var ute och sprang, nu var jag ute och sprang 36 kilometer innan den här intervjun i dag. Det går fort när man tränar regelbundet, säger Ulf Petersen.