Laddar

De tar med sig Brasilien till Öland

Ny restaurang öppnar på Öland. "Vill bygga på sikt".

delningar

Växjöbördiga Ola och Terese Birgersson har bott i Brasilien i 16 år. Sedan tre somrar tillbaka har de drivit sommarrestaurang i Halmstad. Nu flyttar de till Öland för att ta över Strandbaden i Köpingsvik.

– Vi har sneglat mot Öland under lång tid och när det här stället dök upp, av en ren tillfällighet, var det bara att köra, säger Ola Birgersson.

Under vinterhalvåret jobbar de inom hotell- och restaurangbranschen i Brasilien.

– Anledningen till att vi flyttade från Sverige var för att det är så jäkla kallt här. Att det blev just Brasilien var också lite av en tillfällighet, men vi blev förälskade i landet och faktum är att världens bästa klimat finns där.

Nu har de skrivit ett arrendeavtal på tre år för strandrestaurangen.

Ser ni det här som en långsiktig satsning? – Absolut, vi har ju en generation att lämna över till en dag, så det är absolut något vi vill bygga på sikt.

Sönerna Alfonso och Matteo är födda och uppväxta i Brasilien. Olas dotter sedan tidigare, Alice, är född i Sverige, men har bott i Brasilien ett år.

– Det kommer bli en familjerestaurang det här. De allra flesta som jobba här i sommar är inom familjen, vilket känns väldigt kul och brasilianskt, säger Ola Birgersson.

Antar att det blir brasiliansk inriktning på restaurangen, vad innebär det? – Dagtid kommer vi satsa mycket på ”strandtugg”, enklare grejer som man kan käka på stranden. Men även helgrillat och drycker med brasilianska influenser.

Den 26 maj invigs Rio Strandbaden och fram till midsommar kommer man ha öppet under helgerna.

– Därefter kör vi på för fullt hela säsongen ut.

Relaterade artiklar