Laddar

De vann kampen mot Sveriges vanligaste cancersjukdom

Anders Håkansson och Börje Björk har ett angeläget budskap till alla män. "Att testa sig är skitviktigt."

delningar

År 2004 gick Anders Håkansson på en hälsokontroll genom jobbet. Där togs bland annat ett PSA-test, det vill säga ett test som mäter mängden prostataspecifikt antigen i kroppen. Efter någon vecka började alla hans kollegor få hem sina provresultat men hans besked dröjde. Men så en dag låg det ett brunt kuvert hemma i köket.

– Där stod det att jag hade förhöjt PSA-värde. Vid ett nytt besök hos läkaren, då min fru Monica var med, så fick vi beskedet att det var cancer. Då föll allt, det är en skitjobbig situation, berättar han.

Anders opererades och efter den fick han inte anstränga sig på något sätt, han fick inte ens lyfta en liter mjölk. När läkningen var klar var det dags för strålning. Under 30 tillfällen åkte han till sjukhuset i Kalmar för att få sin behandling. Idag är han helt friskförklarad och har inga bestående men.

– Jag hade turen att få min strålning i Kalmar, många fick annars åka till Linköping. Damerna på avdelningen var fantastiska och spelade alltid dansmusik. Jag köpte köpt Lasse Stefanz nya skiva och tog med den till dem, dagen efter spelade de den. Det var inte längesedan jag träffade en av sköterskorna och hon sa att jag såg frisk ut. Jag svarade att jag aldrig hade kunnat klara det utan dem, säger Anders och blir märkbart rörd när han tänker tillbaka.

Börje Björk har också haft prostatacancer men hans historia är lite annorlunda. År 2005 drabbades han av en prostataförstoring och gick till sin vårdcentral för att få det undersökt. Hans läkare ville först inte ta ett PSA-test på honom och han fick kämpa för att få det gjort. När han väl fick göra ett så visade det sig att han mycket riktigt hade förhöjda värden av PSA men att det ännu inte utvecklats till cancer.

– Jag gick på regelbundna kontroller och hade turen att få en jättebra läkare i Sonny Schelin, han är en auktoritet i urologikretsar. Mina värden blev högre och högre, tillslut fick jag cancer, berättar han.

Börje genomgick också en operation och strålades innan han friskförklarades. Till skillnad från Anders så lider han idag av läckage, vilket är mycket vanligt hos män som haft prostatacancer.

– Det finns de som har det mycket värre än jag. Min vardag påverkas inte särskilt mycket av det, jag lever livet som förut. Min läkare har sagt att jag till 99.9 procent inte kommer att dö av prostatacancer utan i så fall av något annat, säger han och skrattar.

Både Anders och Börje har bara goda saker att säga om personalen de har stött på under sina sjukhusvistelser.

– De har varit helt fantastiska i sitt bemötande och mycket proffsiga. Jag har blivit oerhört väl omhändertagen och de vet i detalj vad de sysslar med, säger Börje.

De är båda engagerade i ProClub Möre, patientföreningen för prostatacancerbrabbade i södra Kalmar län. I dagsläget har de runt 145 medlemmar och då är det både de som gått igenom sjukdomen samt stödmedlemmar. Anders fru, Monica Håkansson, sitter med som kassör i föreningen och ser till att allt det praktiska fungerar.

– Syftet med föreningen är att sprida kunskap om sjukdomen och försöka upplysa myndigheter och institutioner om hur vården kan förbättras. Föreningen verkar även för ett socialt och kamratligt stöd. Jag tror det är jätteviktigt att ha någon att prata med för att må lite bättre, säger Börje.

Föreningen anordnar bland annat informationsträffar, föredrag och ”snackekvällar” dit medlemmarna kan gå för att ha trevligt och umgås.

– Där kan man bland annat knyta kontakter och utbyta tips med varandra. Vi har även en prostataskola i samarbete med lasarettet och urologen där bland annat kurator, onkolog och sjukgymnast medverkar. Vi är enda stället i Sverige som har en liknande träff, säger Monica.

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer, varje år drabbas 10 000 män bara i Sverige.

– Jag tränar på gym fyra gånger i veckan och då är jag där samtidigt som åtta andra gubbar. Fem av oss nio har haft prostatacancer, de andra fyra vet jag inget om. Det är ganska talande, säger Börje.

Precis som i Anders fall så uppstår det inte alltid några symptom när cancern börjar smyga sig på. Det allra säkraste sättet att faktiskt få reda på om man är sjuk är att ta PSA-testet, vilket är ett enkelt blodprov i armvecket. Till skillnad från mammografi så skickas det inte ut några kallelser till männen utan man måste ta tag i det själv.

– Det är skitviktigt att verkligen ta tag i det och göra testet. Prostatacancer är vanligast hos män över 40 år men det betyder inte att det inte kan drabba yngre. Ett tips till dem är att man får köra på med det roliga tills man är 25 år för sen kan det vara över, säger Anders och skrattar.

November månad är prostatacancerns månad där man uppmärksammar sjukdomen och samlar in pengar till forskning. Här kan man läsa mer och skänka pengar genom mustaschkampen. 

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.