Laddar

Dement nära att bli påkörd av tåg – två gånger

Rymde från demensboende och tog sig in på spåret.

delningar

Den 21 juli förra året rymde en äldre man från ett demensboende i Smedby utanför Kalmar och tog sin in på spårområdet vid Smedby hållplats. Mannen befann sig på spåret när ett tåg passerade och var då nära att bli påkörd. Men när föraren tutade mot mannen flyttade han sig.

Därefter kontaktade föraren efterföljande tåg och meddelade att en man befann sig på spåret. Föraren saktade genast ned hastigheten och när tåget kom till Smedby satt mannen i spåret, så att tåget tvingades stanna.

Trafikverket har gjort en utredning om händelsen som visar på flera brister. Bland annat saknas det staket där mannen tog sig upp på spåret, men dessutom begick tågklareraren flera misstag när han hanterade händelserna.

Ett av misstag var att sträckan inte spärrades av när den första föraren berättade att en man hade gått av spåret då han tutade. Den efterföljande lokföraren fick visserligen besked om att en man befann sig på spåret, men efter ett tag fick lokföraren körtillstånd trots att mannen fanns kvar i spåret och polis var på väg.

Relaterade artiklar