Laddar

Den öländska vingården lanserar nytt: "Stort och mäktigt"

En av vinerna har blivit utsedd till en av Sveriges tre bästa.

delningar

Littorina, Amanda, Rosé, Frugent och León lanseras i februari på Systembolaget.

Det röda vinet León

Wannborga vingård startades upp av pionjärerna Ingrid och Gunnar Dahlberg i början av 2000-talet. Då planterades 1000 vinplantor och nu växer det 5000 plantor på vingården. År 2016 sålde Ingrid och Gunnar sin vingård till Jan Suominen och Camilla Skogsberg från Stockholm.

– Första gången jag åkte över bron kände jag att jag var hemma här på Öland. När jag hade träffat Camilla insåg jag att hon också gillar Öland. Vi köpte en sommarstuga uppe i Böda och semestrade här. Camilla började känna att hon jämt ville vara på ön och funderade på om man kunde hitta något att livnära sig på. Vi ville hitta något som båda brann för och då såg vi att Wannborga var till salu, säger Jan Suominen.

Att driva en vingård är inte alltid lätt alla gånger.

– Vi har fortfarande en liten vingård här i Sverige men vi har flest plantor här på Öland och det ligger otroligt mycket kvinnokraft och manskraft bakom vinet. Det är jättekul men det är ett jäkla hårt arbete. Det är mäktigt och stort och vissa dagar kan man känna att det är mycket att restaurera, säger Jan.

Wannborga vingård har även en restaurang och ett destilleri.

– Jag har hand om vineriet, destilleriet och är hustomte. Vi gör gin, vodka, konjak och grappa som egentligen inte får heta så eftersom de har ett skyddat namn så då döper vi om dem. Camilla har hand om restaurangen, säger Jan.

När Jan och Camilla tog över gården efter Ingrid och Gunnar stannade vinmakaren Daniel Barrio Lund kvar på gården.

– Han är önolog och hjälper oss med allt som har med vineriet att göra. Det blir mycket handpåläggning från hans sida och det krävs att man har en duktig vinmakare. Jag själv ser mig som en lärling fortfarande, säger Jan.

Varken Jan eller Camilla hade erfarenhet att driva vingård innan de tog över.

– Vi hade inte ens besökt en vingård innan vi tog över här och vi lär oss hela tiden. Något vi vill göra när vi släpper nya vin är att namnen ska relatera till saker här på Öland, säger Camilla Skogsberg.

Trots att de äger en vingård behöver Jan och Camilla prova andra viner också.

– Vi har provat en hel del vin från andra svenska vingårdar. Vi måste veta vad våra kollegor gör i branschen. Vi har provat kinesiskt vin och vin från en gård i Spanien, säger Jan.

I början av februari lanserar Wannborga vingård fem nya vin till Systembolaget. Ett rosévin vid namn Rosé, två rödvin – Frugent och León och två vita viner - Amanda och Littorina.

– Det röda vinet León har blivit utsedd som en av Sveriges tre bästa viner just nu av Dagens Nyheters vinskribent och då har den inte ens lanserats än, säger Jan.

De fem vinerna kommer att finnas på de lokala systembolagen i Kalmar och på Öland. De kommer även finnas som beställningsvara på systemetbolagets hemsida.

Relaterade artiklar