Laddar

Det här gör svenskarna helst en lördagkväll

En ny undersökning från YouGov visar vad svenskarna helst gör en lördagskväll – och resultatet förvånar säkert många.

delningar

Undersökningen, som Metro redovisar, visar nämligen att de flesta svenskar inte föredrar att vara ute och roa sig på nattklubb eller pub. Nej, istället verkar en hemmakväll framför tv:en vara den ultimata lördagskvällen. Det tycker nästan varannan svensk.

Enligt psykologen och terapeuten Maria Farm, kan det handla om att många känner ett behov av att ”stänga av” under helgen.

– Arbetslivet ser så annorlunda ut i dag, med många öppna landskap eller någon form av mobil arbetsplats. Jag har märkt hos mina klienter att det skapar en hel del stress, eller att man bli uppe i varv. Det blir liksom aldrig riktigt tyst, säger Maria Farm till Metro.

Det ständiga intaget av intryck, från exempelvis sociala medier kan vara en faktor till att många föredrar att vara hemma och koppla av.

– Man blir hela tiden bombarderad av intryck. Då kanske behovet blir ännu större på lördagen att bara stänga om sig och vara hemma. Det är rätt skönt att få vara inne i sin lilla bubbla ibland. Återhämta sig lite, säger Maria Farm.

Att så pass många föredrar en hemmakväll före att gå ut beror i många fall på alkoholen, tror Maria Farm.

– Det är ganska vanligt att man dricker mycket i Sverige när man går ut och om det är någonting man kämpar mot, att man vill dricka mindre eller inte alls, kan det bli svårt. Man kan känna sig ganska socialt ifrågasatt om man inte dricker och då kan det vara enklare att stanna hemma. Det är synd, om man nu vill gå ut ska man ju kunna göra det utan att dricka, säger hon.

Hur tillbringar du helst din lördagskväll?

Hemma med film eller serie: 48 %

På hemmamiddag: 21 %

På hemmafest: 8 %

Hemma med bok: 6 %

Ute på pub/bar: 4 %

Ute på restaurang: 3 %

På bio: 1 %

Ute på klubb: 1 %

Annat: 8 %