Laddar

Det orsakade den stora vattenläckan

Tidigt på lördagsmorgonen inträffade en stor vattenläcka på Norra vägen i centrala Kalmar.

delningar

Det var vid 03:30 som SOS fick larm om en större vattenläcka i Kalmar. De stora vattenmängderna gjorde att delar av Norra vägen svämmade över och intilliggande hus fick in vatten i källaren.

Vid sextiden lyckades man stoppa läckan. Räddningstjänsten skickade ut ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, för att varna invånarna för översvämningarna.

Orsaken till helgens vattenläcka var ett stort hål i en gammal och sliten ledning.

Lena Nilsson Ålind, chef för avlopp på Kalmar Vatten, säger till P4 Kalmar att man har bytt ut och sanerat en del av de 50 mil vattenledning som finns i staden.

– Detta är ju en bit på Norra vägen som inte är sanerad. Vi har sanerat Esplanaden, Norra vägen söderöver, Ölandsleden och Norra vägen norröver, men detta är en bit som inte är medtagen. Vi får se om detta är ett område som ska flyttas fram i den planen vi har, säger Lena Nilsson Ålind till P4 Kalmar.

När läckan uppkom forsade cirka 600 liter vatten per sekund ut vid Norra vägen, som en hade flera decimeter hög vattennivå som mest.

Barometern uppger att SOS Alarm testade ett nytt varningssystem via sms i samband med lördagens översvämning. Omkring 5000 personer vars mobiltelefoner var uppkopplade i närområdet fick ett sms med information om vattenläckan.

– Det blir en mycket mer effektiv hantering av utskicken eftersom vi når ut till alla som faktiskt befinner sig i området, säger Linda Bengtsson hos SOS Alarm till Barometern.

VMA-meddelandet skickades också via sms till drygt 25 000 abonnemang som är registrerade i Kalmar.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.