Detta måste du känna till om du ska sommarjobba i år

. - Foto: Flickr

Skatteverkets expert: Det här måste du måste fixa i god tid.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Sommarlov innebär inte bara ledighet. Tiotusentals skolungdomar ska ut i arbetslivet i samband med sommarjobb.

Vad många inte vet är att lönen i vissa fall inte ska beskattas. Om den totala lönen för hela 2019 är lägre än 19 670 kronor är den skattefri. Men för att arbetsgivaren inte ska dra någon skatt måste ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i. Intyget finns att hämta på Skatteverkets webbplats.

– Den som kommer att tjäna mindre än 19 670 kronor behöver inte betala någon skatt alls. Intyg bör lämnas till arbetsgivaren i god tid innan första löneutbetalningen, säger Sofia Malmring, rättslig specialist på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Om sommarjobbet totalt ger mer än 19 670 kronor i lön bör en ansökan om jämkning skickas in för att rätt skatt ska dras. Annars finns det risk för att arbetsgivaren drar fel skatt.

En ansökan om jämkning tar några veckor för Skatteverket att behandla, så det är bra att vara ute i god tid, menar Skatteverket. Den som fått beslut om jämkning ska sedan lämna beslutet till arbetsgivaren.

– Om för mycket i skatt dras av så betalas pengarna tillbaka, men först nästa år. Det är enkelt och smidigt att ansöka om jämkning via Skatteverkets webbplats. E-legitimation behövs inte, säger Sofia Malmring.

– Av anställningsbeviset framgår vilken lön, vilka arbetstider och vilka arbetsuppgifter jobbet innebär. Med varje lön har den som arbetat även rätt att få ett besked om hur mycket lön som betalats ut och hur mycket skatt som dragits av, avslutar Sofia Malmring.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar