Laddar

Dödlig bakterie upptäckt på boende i Kalmar

Ett av Kalmarhems trygghetsboenden larmar om den farliga upptäckten.

delningar

Det var i onsdags som Kalmarhem fick kännedom om att en av de boende hade drabbats av den dödliga sjukdomen legionella, rapporterar Barometern.

– Det är mycket allvarligt. En person har drabbats av det här och vi är på tårna vad som händer, säger Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem.

Man har tagit prover på vattnet i fastigheten och det dröjer två veckor innan man får klarhet i vad som har orsakat smittan.

Som en försiktighetsåtgärd har man bytt byt ut duschslangarna och spolat med extra varmt i kranarna för att på så sätt döda bakterierna. Man kommer att fortsätta med vattenspolningen under hela nästa vecka.

– Det är jättetråkigt och väldigt olyckligt. Under mina 27 år på Kalmarhem har jag bara varit med om ett liknande fall tidigare, säger Niclas Ohlslöf till Barometern.

Han uppger också att smittorisken ska vara eliminerad nu. Personerna som bor på trygghetsboendet kan använda vattnet som vanligt.

Legionella är en svår lunginflammation som drabbar mellan 100-150 personer i Sverige varje år. Den smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten.

Enligt Folkhälsomyndigheten så är dödligheten hos de smittade mellan 5-20 procent.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.