Laddar

Dottern nära att bli påkörd vid övergångsställe

Föraren ska ha suttit och tittat ner i telefonen. "De kom undan med blotta förskräckelsen."

delningar

Under onsdagskvällen, vid klockan 20.30, var Sabinas dotter på väg hem från bion med sin pojkvän. När de kom till ett övergångsställe fick de först stanna för att släppa förbi en bil.

– De avgjorde sedan att nästa bil var på så pass långt avstånd att det var tryggt att börja gå över, men det var det inte, skriver Sabina i ett inlägg på Facebook.

Istället för att bromsa in för fotgängarna tittade föraren istället ner i en telefon och uppmärksammade inte att det befann sig folk på övergångsstället. Dottern och hennes pojkvän klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

– Dottern upplevde det som att bilen nästan snuddat vid hennes vad. Föraren tittade upp och vinkade bara bort dem innan hon fortsatte åka med blicken ner i telefonen.

Hur känner du som mamma när du hör det här? – Min dotter går gymnasiet i Kalmar och bor själv där på veckorna. Så visst blir jag orolig när hon ringer hem, uppskakad efter en sådan här händelse, säger Sabina.

Sabinas dotter är 17 år men har inte börjat övningsköra själv ännu.

– Hon står i startgroparna för det, och vi pratar en hel del om hur man ska och inte ska bete sig i trafiken. Där är telefonen ett stort ämne förstås, och än mer blir det ju efter det här.

Den 1 februari 2018 införs ett förbud mot att köra bil med mobiltelefonen i handen. Lagändringen innebär ett förbud mot att tala i en handhållen mobiltelefon, skicka SMS eller uppdatera sina sociala medier vid färd på väg med motordrivet fordon. Sedan 2013 har det enligt lag varit förbjudet att hantera mobilen om det ”menligt inverkar på körningen”.

– Vi ser fram emot lagstiftningen, men samtidigt är det sorgligt att det behövs en lag för att människor ska förstå risken det innebär att släppa fokus från körningen, avslutar Sabina.