Laddar

E22-bygget före tidsplanen – undviker lång avstängning av riksväg 25

Sedan det första spadtaget togs för knappt ett år sedan har det gått snabbt framåt. Så snabbt att man i nuläget ligger en bra bit före planen.

delningar

I juni 2018 är det tänkt att de första fordonen ska kunna rulla på nya E22 förbi Rinkabyholm. Sedan bygget inleddes i november förra året har arbetet gått fortare än vad Trafikverket planerat för.

Detta innebär bland annat att man slipper längre avstängning av riksväg 25, rapporterar Östra Småland. Enligt ursprungsplanen skulle vägen vara stängd under åtta månader.

– All trafik skulle egentligen ledas genom Smedby under åtta månader, men nu vet vi att det blir under betydligt kortare tid. Det handlar om halva tiden ungefär, säger Trafikverkets Bertil Jidflo till Östra Småland.

Den nya gång- och cykelbron mellan Smedby och Rinkabyholm kan byggas samtidigt som trafiken är igång, vilket innebär att avstängningen inte behöver vara lika lång som man först trodde.

I nuläget är bland annat det första av tre asfaltslager på plats på vägbanan, de olika trafikplatserna börjar ta form och inom två månader ska tio av elva broar vara färdiggjutna.

Om hela E22-bygget skulle bli klart redan i november nästa år infaller en bonus i avtalet mellan NCC och Trafikverket.

– Det är fortfarande kontraktstiden juni 2018 som gäller, men det ser onekligen bra ut. Om vintern blir lika mild som den förra och allt annat går som det ska, så är det ingen omöjlighet, säger Bertil Jidflo.

Som 24Kalmar tidigare har rapporterat stängdes den gamla Karlsrorondellen för gott i våras och man använder sig nu av en tillfällig cirkulationsplats. Trafiken har rullat på över förväntan, enligt Bertil Jidflo.

– Trafikanterna är duktiga och tålmodiga, säger han.

Relaterade artiklar