Efter förra årets Vasalopps-succé – ombads komma tillbaka

På söndag skidar Peter Nilsson och Björn Mortensen åter från Sälen till Mora för att sprida ordet om organdonation.

delningar

Förra året gjorde Björn Mortensen och Peter Nilsson, eller Gustav Peter och Gustav Björn som de kallas i skidspåren, succé under Vasaloppet när de klädde ut sig till Gustav Vasa för att sprida det viktiga budskapet om donationsregistret. De gjorde sådan succé att arrangörerna bad dem att komma tillbaka även detta året.

– Det var många människor som var framme för att ta bilder med oss, jag överdriver inte när jag säger att vi inte kan ha tagit under 500 selfies. Vi fick även synas i många olika forum i Dalarna så vårt budskap gick verkligen fram till många, säger Björn Mortensen.

Under söndagen knäpper de alltså på sig pjäxorna och sätter på sig lösskäggen för andra året i rad. Allt för att få prata om hur viktig organdonation är.

– Vi är ambassadörer för livsviktigt.se där man kan gå in för att anmäla sig som donator. Det är så otroligt många som väntar på organ i detta nu. Vi vill också att folk ska ta ett eget val gälland donation. Om det värsta skulle hända vill man inte att sjukhuspersonal ska ställas inför en jättejobbig situation där de behöver fråga de anhöriga som är i en stor sorg hur de ställer sig till organdonation, säger Björn och fortsätter:

– Det kostar inte en krona och det räddar liv! Det är därför vi gör det här och lägger den tiden på det. Om vi kan rädda ett liv eller skona en anhörig från att ställas inför det valet så har vi vunnit. Då är det värt att klä ut sig i en sjukt obekväm dress för att åka nio mils skidor!

Var det självklart att göra det i år igen, det är ändå ett långt lopp? – Nio mil är väldigt långt! Jag har legat i influensan i tio dagar och är precis frisk från den så jag får lyssna på kroppen. Vi har en överenskommelse med arrangörerna att vi kan få åka scooter vissa sträckor om det skulle krävas.

Trots den stundande utmaningen är Björn enbart positiv.

– Det ska bli jätteroligt! Vi är ganska ensamma om att väcka uppmärksamhet på det här sättet under Vasaloppet och det är kul att få gå in i en karaktär. Det är en bit att åka skidor men gör man det med ett leende så brukar det bli lättare. Som jag brukar säga under de passen jag håller i: hellre att ha ont och kul än ont och tråkigt, avslutar han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar