Efter makabra fyndet – mångmiljonär utfärdar belöning: "Vidrig individ"

Jan Emanuel Johansson är redo att ge bort en ansenlig summa pengar till de som anger en eventuell gärningsman.

Ex-politikern reagerade starkt när han läste nyheten i helgen.

delningar

Det var under lördagseftermiddagen polisen kontaktades angående ett obehagligt fynd. En anmälare berättade att man hade hittat en bur innehållandes en avliden kalv. Buren hittades i Ljungbyholm utanför Kalmar och polis skickades omedelbart till platsen. Den ihopskruvade buren upptäcktes i skogen i samband med en hundtävling.

Enligt polisen var buren gjord av lastpallar. Patrullen kunde konstatera att kalven med all säkerhet levde när den placerades i buren. Kalven var omärkt och det är i nuläget oklart hur länge djuret har befunnit sig i buren.

Robinsonvinnaren Jan Emanuel Johansson blev socialdemokratisk riksdagsledamot i två omgångar. Nu har 44-åringen valt att agera efter händelsen som han anser är förskräcklig, rapporterar Aftonbladet.

– Alla människor bör göra vad man kan när det dyker upp något som är fel. Det är som Jonathan i "Bröderna Lejonhjräta" sa, om man vet vad som är fel men inte gör något så är man en liten lort. Jag är ingen polis, utredare eller jägare men kan bidra på mitt sätt. Ett incitament om den vidriga individen åker fast, säger Jan Emanuel till 24Kalmar.

När han fick höra om händelsen ville han göra något. En belöning på 95 000 kronor har han utfäst till den person som kan lyckas ge avgörande uppgifter till polisen.

– Jag tror att alla människor som gör något dåligt gör en intellektuell övervägning om vad man kan vinna och förlora. Om man kanske har samma sympatier som denna gärningsman. Oavsett om det är för att locka fram en varg eller bara en vidrig sadist så vill jag sända signaler om att man kommer att få gömma sig om man gör något sådant. Jag tror att ekonomi är ett av de starkast incitamenten för att få människor agera. Det, när närmare 100 000 kronor man har att vinna, men väldigt lite att förlora på att ange kräket, förklarar Jan Emanuel.

Han vill nu att om man sitter inne på information som kan hjälpa polisen så ska man kontakta dem. Han vill, i första hand, inte kontaktas själv. Polisen rubricerar ärendet som djurplågeri.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar