Laddar

Efterlängtade beskedet – nu ska skamfläcken bort

Nu är det klart när Rifa-tomen kommer att rivas. I ett första skede ska ett 100-tal nya lägenheter börja byggas. "Detta är extra viktigt för oss," säger Mattias Adolfson (S).

delningar

På måndagen  skrev 24Kalmar om att P&E fastigheter och Kalmar kommun har kommit överens om att riva Rifa-tomten och att det nu kommer att byggas lägenheter där.

På tisdagsmorgonen höll de båda parterna i en presskonferens där de presenterade de slutgiltiga planerna för området.

– Vi har kommit fram till ett avtal som gör att vi kan slutföra detaljplanerna för detta område som kommer att innehålla cirka 700 nya lägenheter och bland annat en förskola, säger Mattias Adolfson (S).

Johan Nielsen från P&E fastigheter var på plats och kunde berätta att rivningsarbetet planeras dra igång i slutet av november, vilket är ett krav från kommunens sida.

– Vi tar ansvaret för att förhandla med entreprenörer och hoppas kunna sätta igång med rivningen senast den 30 november, säger Johan Nielsen.

Rivningsarbetet förväntas i sin tur ta cirka 3-4 månader vilket innebär att de kan börja titta närmare på detaljplanen under våren och kan börja bygga de första lägenheterna nästa höst.

De 700 lägenheterna kommer att portioneras ut successivt under en 10-årsperiod. Det är uppskattningsvis 12-15 huskroppar som kommer att innehålla både hyres- och bostadsrätter.

Kommunen har gått med på att betala en fjärdedel av riskminimeringen, det vill säga cirka 6 miljoner, då de även förfogar över cirka 20 000 kvm av marken. Resten kommer P&E fastigheter att stå för som äger 42 000 kvm.

– Vi har även varit måna om att säkra upp Arlas verksamhet eftersom de är en viktig näring för regionen, säger Mattias Adolfson (S).

– Vi har samarbetat med Arla för minska deras ammoniakkonsumtion i deras kylsystem vilket är nödvändigt för att vi ska kunna bygga lägenheter i området, säger Johan Nielsen.

Eftersom det råder akut bostadsbrist i Kalmar är avtalet mycket efterlängtat.

– Vi har även ett mål om att Kalmar ska ha en befolkning på 75 000 invånare år 2025, därför är detta extra viktigt för oss, säger Mattias Adolfson (S).

Relaterade artiklar