Laddar

Eldsjälen om kärleken till sitt Glömminge

Han är alltid först på plats – och sist därifrån. I mångt och mycket är Per Börjesson Glömminge IF. "Man har ett Glömmingehjärta", säger han.

delningar

Han är i det närmaste född på Glömmingelunden. Ända sedan barnsben har idrottsplatsen varit hans andra hem. När knäna började krångla 1990 slutade han den aktiva karriären och gick istället in i rollen som lagledare för Glömminges a-lag. En roll han innehar än i dag. Trots närmare 30 år som alltiallo på ”Lunden”, har Per Börjesson inga som helst planer på att lägga av.

– Tim föddes ju 1989 och Emil året efter. Sedan dess har jag kört på här. Tiden har rullat på helt enkelt, säger han.

De senaste åren har laget skördat stora framgångar på fotbollsplanen och till våren gör klubben sin andra sejour i division 3. Men det har inte alltid varit guld och gröna skogar. Så sent som säsongen 2010 var laget nära att trilla ur division 5. Året innan slutade laget hopplöst sist i fyran och en hel startelva lämnade laget.

– Då var det tungt och man mår ju alltid lite illa och blir nervös när man åker ur eller det går dåligt. Samtidigt är det kul när det går bra och det går ju upp och ner. Det gäller att hänga i och göra det för grabbarna och för föreningen.

För tio år sedan gjorde Per i stort sett allt i föreningen. Med de senaste årens framgångar har fler personer tillkommit i organisationen och han har övergått från att göra allt – till att göra det mesta.

– Organisationen har blivit väldigt bra nu och många hjälps åt. I takt med att vi klättrat uppåt har man kanske lagt lite fler timmar, men vi är fler som jobbar hårt.

Hur kan en typisk vecka se ut? – Då är det det träning tre gånger i veckan. Sedan blir det matcher på det och dagen innan bortamatcher ska man göra i ordning sallad som grabbarna kan äta när vi åker långt.

Du är först på plats och sist därifrån? – Ja, lite så är det väl.

Vad får dig att orka lägga all den här tiden? – Man är ju uppväxt med det här och det har blivit en livsstil. Att få komma hit och träffa grabbarna är kul och man är ju som kompisar, även fast man är äldre än dem. Man kan nästan säga att de är lite som mina söner allihop. Även fast många inte är från Glömminge från början så känns de som våra egna, då flera av dem har varit här i många år. Vi har en fin gemenskap, som gör det värt att lägga ner all tid.

Hur länge kommer du hålla på? – Ja, det vet man aldrig. Jag har inga planer på att lägga av i alla fall. Men det är skönt att det är fler som engagerat sig nu. Förut när man var ensam med det mesta funderade man på att sluta. Då skötte man planen, ringde och jagade spelare och allt annat runtomkring. Någon gång är det slut med en annan också, och man kan ju inte hålla på för evigt.

Hur känns det för ett Glömmingehjärta att få se laget man älskar göra den här resan som föreningen har gjort? – Det är väldigt häftigt faktiskt. Visst, många av grabbarna är lite till åren komna och i framtiden kommer vi nog inte ha ett lag i trean. Men samtidigt vill man inte ha det här ogjort. Farsan (Erland Börjesson) var med på Saga-biografen och tittade på dokumentären om beach soccer-äventyret i Portugal och sa; ”Det här trodde man aldrig att man skulle få uppleva”. Det känns kul och att man fått vara en del av det här är fantastiskt.

Berätta lite om dina uppgifter? – Ja, det är allt från att hjälpa till med planskötsel på vårarna och under säsong när vaktmästaren behöver hjälp, ringa in domare och motståndarlagen, matcharrangemang, fylla vatten, plocka ihop kläder och tvätt, en del administrativa saker och sånt. Lite av varje, helt enkelt.

Tillsammans med frun Bitte och sönerna Emil och Tim, är Per och familjen Börjesson, Glömminge IF.

– Vi bollar en hel del och det mesta kretsar ju kring föreningen, så är det. Man har ett Glömmingehjärta.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.